Seekord ei küsi linn inimestelt eelistusi otse, vaid lasteaedade kaudu, mis saatsid lastevanematele küsitluskeskkonna veebilingi. Tallinna haridusameti infopeaspetsialisti Leini Jürisaare sõnul ei maksa seekordne küsitlus linnale mitte midagi. Võrdluseks: tasuta ühistranspordi küsitlus läks maksma üle veerand miljoni euro.

Veebiküsitluses on lastevanematel valida kuue tüüpprojekti vahel: sõimeala, spordiala, õuesõppeala, seiklusrada, ronila ja üksikud mänguvahendid.

Näiteks õuesõppeala tähendab kolmest küljest suletud seintega paviljoni, mille mõõtmed on kuus korda kolm meetrit ning kus on tahvel ja istmed 25 lapsele. Linn on ka ära märkinud, et selle jaoks peab hoovis olema 50-ruutmeetrine valgusküllane ja hea nähtavusega ala.

Meeldetuletus vanematele

Lapsevanemate, lasteaia personali ja hoolekogu ühise otsusega saab lasteaed siis just sellise mänguväljaku, mis õuele mahub ja sobib. Küsitluse tulemused selguvad jaanuari lõpus, misjärel linn valmistab ette ja korraldab hanke. Mänguväljakud kerkivad mõistagi suvel, mõni kuu enne kohalike omavalitsuste valimisi.

Tallinna lasteaedade hoolekogude liidu juhatuse liige Risto Tõnupärt leidis, et kuigi mõte on positiivne, on tal kahju, et see tuleb jälle koos valimistega, mis jätab heale algatusele halva maigu. Iseenesest vajab enamik Tallinna lasteaedu tõesti kui mitte uut mänguväljakut, siis vähemalt vanale täiendust. „Värskendust vajavad mänguväljakud kindlasti, üleliia platsidel asju ei ole. Osas lasteaedades on vanade väljakute atraktsioonid üldse maha saetud,” tõdes Tõnupärt. Väga heaks pidas ta valikuvõimaluse pakkumist, mida täpselt hoovile üles panna. „Vesiroosi lasteaias on näiteks täpselt selline hetkel tolmav kruusaplats, kuhu saaks teha väikese spordistaadioni. Kus nii palju ruumi ei ole, saab midagi muud valida, kasvõi mõne üksiku elemendi. Ka sellest piisaks, et oleks mitmekesisem,” sõnas ta.

Küsitlusest osavõtjaid saab Tõnupärdi hinnangul olema palju, kuigi tema arvates ei oleks olnud tarvis sellist asja igalt lapsevanemalt eraldi küsida. „Piisaks, kui lasteaia juhtkond ja hoolekogu arutaks valikuid ja otsustaks. Aga ju on siis vaja igale lapsevanemale meelde tuletada, et uued mänguväljakud enne valimisi tulevad,” arvas ta.

Mänguväljakute rajamiseks on linnaeelarvesse planeeritud miljon eurot.Uudishimulik TallinnLinn alustas küsitlusi 2002. aastal, kui maikuus uuriti linnaelanikelt, kas Harju tänava Niguliste kiriku poolne külg tuleks säilitada haljasalana või hoonestada. Otsustati haljasala kasuks.

2004. aasta mais uuris linn, kas öist alkoholimüüki tuleks piirata. Linnaelanikud olid piiramise poolt.

2005. aasta jaanuaris küsis Tallinn rahvalt, kas Vabadussõja võidusammas peaks paiknema Vabaduse väljakul või kuskil mujal. Võitis Vabaduse väljaku idee.

Sama aasta septembris küsiti, kas linn peaks alustama noortele peredele mõeldud munitsipaalkorterite ehitust. Linnaelanikud ütlesid „jah”.

2008. aasta novembris pandi vastamisi kaks olulist kultuuriobjekti: Kultuurikatel ja Linnateater. Inimesed pidid otsustama, kumb enne korda tehakse. Valituks osutus Kultuurikatel.

2010. aasta mais uuriti linnaelanikelt, kas kesklinnas tuleks sõidu piirkiirus alandada 50 kilomeetrilt tunnis 40-le. Vastus oli „ei”.

Suurim küsitlus oli mullune tasuta transpordi küsitlus. 76% toetas tasuta sõidu ideed.