Torni tipus, ligi kolmesaja viiekümne meetri kõrgusel merepinnast tõmmatakse neiul side silmilt. Küünaldesära. Haanjamaa lõpmatud kuplid ümberringi. „Palun tule mulle naiseks,” kõlab noormehe suult palve, millele on võimatu vastata „ei”.

30 000 külalist aastas

Selline on üks kuldsetest hetkedest, millele Suure Munamäe 15-aastase staažiga tornivaht Ene Aedmaa saanud kaasa elada. „Väärt mehed!” Nii kõlab tänagi ta kommentaar Eesti kõrgeimas paigas abieluettepaneku tegijate kohta.

Torni on tuldud sünnipäevadeks ja pulma-aastapäevadeks, abielu registreerimiseks. On tuldud ööl ja päeval, varahommikul, hilisõhtul. Igalt mandrilt. Et Ene telefon on avalik ja torni seinal kirjas, pole tema jaoks haruldane ükski helistamise kellaaeg. See igavene valvelolek on romantilisena näiva tööposti kibedam pool. Praegu ei torma Ene enam iga helistamise peale kohale ja nõuab, et soovist tulla ajal, mil torn pole avatud, antaks vähemasti ööpäev ette teada.

Aastas võtab Ene koos teiste torni töötajate-hooldajatega vastu 30 000 huvilise ringis. Rekord saabus aastal 2006 renoveerimise järel, mil tornis käis enam kui 55 000 inimest.