Eneli ei näe Eesti sünnipäeval mööda küla käimises midagi iseäralikku ja arvab, et see on lihtsalt üks külavanema ametiga kaasnev kena kohustus. Ta jätab lisamata, et tema ise on selle kohustuse enesele välja mõelnud. Vaevalt et Eestis on liiga palju külasid, kus sünnimaa sünnipäev tähendab kõigile ka külavanema kallistust või käepigistust. See teeb Juula eriliseks.

Juula külas Jõgevamaa veerel on 24 talu ja 75 elanikku, ise nimetavad nad oma ääremaad Jõgevamaa jõhvikaks. Bussipeatuse akende ees on kardinad ja küla vahel seisavad inimesesuurused Juula kujud, mis osutavad külaplatsile ja külamajale. Eneli, kes on külavanem kümnendat aastat, ütleb: „Näruse palga eest seda tööd küll ei teeks, aga missioonitundest teen hea meelega, ikka meie laste nimel.”

Erilisus tuleb kui iseenesest

Juula küla ettevõtmiste rida on pikk kui Hiina müür. Hiljaaegu sündis konstrueerimisbüroo, millel Jaan Tatika nimi, ainuke Eestis. Tatika büroo õpetab noortele külaelanikele vahvaid konstrueerimisvõimalusi ehk robotite ehitamise kunsti.

Külal on oma tõotus ja laul Juulast, kel maja metsa sees, seda laulu lauldakse „Põdra maja” viisil. Külal on eetikakoodeks, on vastu võetud ka mõnusate mõtete memorandum. Virtuaalses külapoes saab osta ja müüa nii stressivabade kanade mune kui ka vilditud tarbe- ja mänguasju. Küla omavahelistes asjaajamistes kehtib oma raha jullar, millega tunnustatakse küla heaks panustanuid.