Rootsi oli sama probleemiga silmitsi kolmkümmend aastat tagasi ja leidis lahenduse 1979. aastal, kui Rootsi haridusministeeriumi eestvedamisel loodi programm „Finn upp!” ehk „Leiuta!”. Põhimõte on väga lihtne: selle programmiga liitunud koolides on nädala tunniplaanis üks tund, kus lapsi õpetatakse leiutama.

Külastusel Stockholmi Torsviki kooli tutvustasid üheksanda klassi õpilased oma leiutisi innukalt ja asjatundlikult. „Mina leiutasin, et sülearvuti ekraan võiks toimida skännerina. Siis saab vajalikud paberid kohe PDF-iks teha,” rääkis Anton. Tema pinginaaber näitab oma leiutise joonist: nutitelefoni külge dokitav väike poolilaadne lisand, mille ümber saab kerida kõrvaklapid. „Muidu on kõrvaklappide juhe alati sassis,” selgitab Niklas.

Klassiõde Jennifer leiutas kergest plastist joonlaua, mis raputamise peale sirgeks läheb ja uue viske peale end rulli tõmbab. „Sirged joonlauad lähevad alatasa kotis katki,” põhjendas ta.

Sara leiutas soojeneva käepidemega koerajalutusrihma. „Muidu hakkab talvel sõrmedel alati külm, isegi kinnastes, kui on külm ilm ja peab pikalt rihma käepidemest hoidma,” rääkis ta.