Koka lugu:Poolasse parema palga järele

Luu Ding Giang on 23-aastane, erinevalt teistest selle loo peategelastest selge ja otsekohese pilguga, vaatab mulle vestluse ajal julgelt silma ning räägib soravalt.

„Töötasin Vietnamis kokana, aga kui perekonnas teenib raha ainult üks inimene, ei ole võimalik peret ülal pidada,” räägib ta. Just sel põhjusel otsustaski Luu napilt 100-dollarilise kuupalgaga kokaameti kodumaal jätta ning sõitis turismiviisaga Venemaale. Ta ütleb, et otsus Venemaale minna sündis väga lihtsalt, sest Vietnamis teevad seda paljud. „Mul oli üks tuttav, kes juba töötas Moskvas kokana. Võtsin temaga ühendust ja sõitsingi tavalise turismiviisaga Venemaale.”

Moskvas, ühes kümnetest Vietnami restoranidest metsikult rabades teenis Luu juba 500-dollarilist palka, ent mõne kuu pärast kuulis ta, et Poolas pidavat hea kokk teenima koguni 1000 dollarit. Kuna dokumente polnud tal juba Venemaal, ei tekkinud ka küsimust, kas võiks kuidagi seaduslikult Poolasse parema palga peale pääseda. Kindlasti mitte.

„Alguses ma ei teadnud, mida edasi teha. Rääkisin inimestega ning mulle anti üks telefoninumber,” jutustab Luu. Telefonikõne tulemusena kästi tal ühe Auchani kaubandusketi kaupluse juurde sõita. Seal kohtus Luu enda sõnade järgi „ühe eurooplasega” ning istus koos tema ja veel 13 vietnamlasega autosse. Algas sõit Luule teadmata suunas ehk tema sõnade järgi lihtsalt metsani, sõidu eest tuli maksta 200 dollarit. „Kokkulepe oli, et kui jõuan Poolasse, tuleb mu perekonnal maksta Vietnamis veel 8000 dollarit. Nad võtsid pangast laenu.”