Pole teada, kui palju XP kasutajaid täpselt on, aga näiteks riigiportaali Eesti.ee külaliste seas oli selle aasta esimestel kuudel XP-ga kasutajaid 32%. Sertifitseerimiskeskuse andmeil kasutas XP-d 29,7% digiallkirjastajaid.

Riigi infosüsteemi amet soovitab kõigil XP kasutajatel probleemide ennetamiseks operatsioonisüsteem asendada mõne Linuxi versiooniga, näiteks Estobuntu või Ubuntu Desktopiga. Ühtlasi soovitab RIA ka uuemat Windowsi versiooni või Apple’i Mac OS-i.

Uuendusi ei tehta

Linuxi paigaldamine ja tundmaõppimine võib staažikale XP kasutajale olla suur proovikivi, uus Windows 8 nõuab aga hoopis moodsamat arvutit. Näiteks vajab Windows 8 vähemalt 1 GB muutmälu, mis XP puhul oli 0,128 GB. Kõvaketta ruumi nõudis endine süsteem 1,5 GB, uus aga
16 GB. Kuigi paljud kasutavad XP-d ka moodsamas arvutis, võib uus operatsioonisüsteem ikkagi nõuda võimsamat.

„Pärast 8. aprilli 2014 saab XP-d küll endiselt kasutada, ent ajakohaste turvapaikade ja uuendusteta arvuti on ahvatlev sihtmärk küberkurjategijatele,” hoiatas riigi infosüsteemide ameti peadirektori asetäitja Kalle Arula. Ta lisas, et tekkida võib ka tõrkeid nii tark- kui ka riistvara töös, sest arendajad ei saa tagada oma toote sujuvat toimimist operatsioonisüsteemis, millele ei väljastata uuendusi ega turvapaiku. Näiteks võib XP kasutamist jätkates tulla ette probleeme veebilehitsejate, arvuti uute lisaseadmete või ID-kaardi kasutamisel.

Microsofti Baltimaade regiooni juhi Rain Laane sõnul peab XP puhul juba praegu arvestama turvariskiga ja uuemate seadmete ühendamise puhul tekkivate probleemidega. „Tänapäeva tehnoloogia areneb nii kiiresti, et 12 aastat vana operatsioonisüsteem ei ühildu enam kõikide uute seadmete ja kasutajate vajadustega,” ütles Laane.