Käimas oli õppeaine nimega sotsiaaleetika — tund, mis on küll kohustuslik valikaine, ent õpilaste seas väga populaarne. „Sotsiaaleetika kursuse eesmärk on mõtestada voorusi, moraali ja perekonna rolli elus, aga pakkuda ka pidepunkte, kuidas tänapäeva üleseksualiseeritud kultuuriruumis orienteeruda,” selgitas aineõpetaja Maria Joanna Madise. Aine peaks aitama noortel säilitada oma väärikust ja mõtestada lahti valikuid.

Aborti käsitleti Madise sõnul selleks, et selgitada iga inimese elu väärtuslikkust juba eostumisest kuni loomuliku surmani. Õpetuses lähtub Madise kristlikust väärtussüsteemist, mis on VHK direktori Kersti Nigeseni sõnul ka kooli alustala. See, et need väärtused on traditsioonilised ja suhtumine aborti ning abielueelsesse seksi konservatiivne, kooliõpilasi ega avalikkust üllatama ei peaks, küll aga on küsitav teema karm edasiandmine.

Eesti Päevalehega kõnelenud arstid nimetasid tunnis toimunut aga šokiteraapiaks ning ütlesid, et seesugune lähenemine on ülejäänud riigis kehtivate seksuaalhariduslike põhimõtetega vastuolus. „Kui tunnis näidatakse lastele pilte abordijäänustest ja saadetakse ringi käima looteid kujutavad nukud, siis võib seda nimetada emotsionaalseks vägivallaks ja on kahetsusväärne, et see toimub lastega,” möönis naistearst Made Laanpere.