Rahandusminister Jürgen Ligi ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et Eesti Energia põlevkiviäri USA-s võib olla riskantne. Hiljuti firma oma haldusalasse võtnud Ligi sai nõukogu liikmetelt lubaduse, et nad annavad USA äritegevuse riskidele värske hinnangu. „Paanikaks kindlasti põhjust ei ole,” rõhutas Ligi.

Sandor Liive selgitas oma arusaama Ameerika-projekti õnnestumise kahtluse alla seadnud sõnumitest.

••Avalikust teabest võib aru saada, et Ameerika põlevkivi õliks töötlemise tehnoloogia arendamine on andnud tagasilööke. Milline on Eesti Energia tegevuskava senise tehnoloogia ümberkujundamisel või uue lahenduse otsimisel, et Utah’ põlevkivi oleks võimalik majanduslikult mõttekalt õliks muuta?Kogu arendusprojekti olemus ongi kõrvaldada probleeme, mis on seni maa all lebanud põlevkivimaardla kasutuselevõttu takistanud. Seega oleks kummaline näha probleemi selles, et Enefit Utah’ projekt tegeleb probleemide lahendamisega. Me oleme projekti arendamiseks ehk nende probleemide lahendamiseks ette näinud kuus aastat, millest on tänaseks kulunud alles kaks.

Mis puudutab tehnoloogiat, siis on fakt, et põlevkivist saab vedelkütuseid toota. Küsimus on selles, kuidas seda teha võimalikult tasuvalt ja võimalikult keskkonnasõbralikult. Me oleme Utah’ põlevkivi Enefiti laboriseadmel katsetanud ning õli tuli. Samas näitasid katsed ootuspäraselt, et Utah’ põlevkivi käitub erinevalt kui Eesti põlevkivi. See ei olnud üllatav, sest eri leiukohtade põlevkivid käituvadki erinevalt ja meie ülesanne arendustöö käigus ongi leida sobivam tehnoloogiline lahendus.

••Miks saatis teie esindaja USA võimudele dramaatilise sõnastusega kirja, kui USA-s põlevkivile kavandatavad uued keskkonnanõuded Enefit American Oili tegevust ei mõjuta?

See, kas ametlikud dokumendid on kellegi arvates dramaatilised või mitte, on subjektiivne hinnang. Kuna seadusloome protsess on avalik, siis võib igaüks neid kirju ka ise internetist lugeda ja oma arvamuse kujundada. Antud juhul osales Enefit üht maksustamist käsitleva eelnõu analüüsis, mis puudutab küll USA põlevkivitööstuse maksustamist riigile kuuluvatel maadel, kuid mitte Enefiti valdavalt eramaal asuvat Enefit Utah’ projekti. Ekslik on järeldus, nagu oleks eelnõu aadressil esitatud kriitika põhjuseks see, et eelnõu mõjutab märkimisväärselt Enefit Utah’ projekti, kuna see ei ole nii. Samas põlevkivivaldkonna ühe tähtsaima ettevõttena tuleb oma hinnang välja öelda.