Need riigid ei ole Soome, Rootsi või Norra. Aruande analüüsi järgi ei sarnane Eesti Põhjala riikidega peaaegu ühegi näitaja poolest, kui väga Eestis seda ka ei tahetaks. Elukvaliteeti näitavates aspektides on meiega sarnased hoopiski Slovakkia, Poola, Ungari, aga ka Brasiilia, Tšiili, Uus-Meremaa ja Lõuna-Korea.

11 aspekti

Sellised andmed toob esile OECD parema elu indeks (Better Life Index), milles organisatsiooni 36 riiki võrreldakse omavahel 11 erineva aspekti alusel, nagu näiteks töö ja palk, eluase, kogukonnasidemed, kodanikukaasatus jne.

Näiteks sissetuleku ja jõukuse poolest on Eestiga kõige sarnasemad Slovakkia, Poola ja Ungari. Töö- ja pereelu tasakaalu poolest üllatavalt Brasiilia, Uus-Meremaa, Kanada ja Suurbritannia. Kodanikukaasatuselt aga hoopis Iisrael ja Venemaa.

Slovakkia on Eestile lähedane suisa neljas aspektis, kuigi sellest „naabrist” ei tea ilmselt paljud põhja poole vaatavad eestimaalased eriti midagi.

Üks inimarengu aruande elukvaliteedi peatüki koostajaid, Tallinna ülikooli riigiteaduste instituudi professor Anu Toots nimetas kaks põhjust, miks Eesti kipub end alatihti just Põhjala riikidega võrdlema. „Esiteks on need riigid meile lähedal, paljud on neis käinud ja sealset elu näinud, oskavad võrrelda ja teavad, kuidas asjad võiksid olla,” selgitas ta. „Teiseks on eestlastel kitsas pilk maailmale, mis piirdub paljuski Põhjala riikide ning Lätiga, Eesti positsioneerib end kuidagi nende kahe vahele. Tegelikkus on see, et kõrget elukvaliteeti leiab igast maailmajaost.”