Kahel pealaval ja kuni kaheksal teemalaval toimuvad pooleteistpäeva jooksul juhitud arutelud, kus eri seisukohtadel olevad kõnelejad oma seisukohti selgitavad ja väitlevad. Arutelud kaasavad ka publiku ja pakuvad mõtlemisainet, vaimutoitu ja usutavasti ka inspiratsiooni. Sama tähtis, kui arutlemine ja oma väidete tõestamine, on ka teise osapoole kuulamine ja eri seisukoha aktsepteerimine. Korraldustiim loodab, et selle festivali kaudu saab seda kõike Eestisse kraadivõrra rohkem.

Esinejate nimekirjas, mis veel oluliselt täieneb, on praeguse seisuga näiteks Karl-Martin Sinijärv, Lauri Hussar, Sulev Vedler, Urmet Kook, Yrjo Ojasaar jt.

Lisaks aruteludele ja erinevatele seisukohtadele, mida kuuleb lavadelt ja mõttetalgu-aladelt, saab nautida kultuuriprogrammi, osaleda õpitubades, veeta aega koos vanade ja uute mõttekaaslastega rohelistel piknikuplatsidel, võrkkiiges või kohvikualas ja nautida suviselt õdusat õhustikku Paide vallimäel.

Eesti Väitlusseltsi poolt korraldatakse kolm õpituba kultuurseks arvamusvahetuseks vajalike oskuste: argumenteerimisoskuse, väitlemiskunsti ja kaasamise teemal. Vabaühenduste liidu EMSL eestvedamisel saab ühes õpitoas teadmisi vabaühenduste elujõulisuse teemal.

Festival saab esimesel aastal teoks kodanikualgatusena ja vabatahtliku tööga. Oma õla pani toetajana alla ka Avatud Eesti Fond. Lisaks aitavad kaaskorraldajaina sündmuse teoks teha Paide linn ja Järva maavalitsus.