Euroopa Liidu osa maailmakaubanduses ei vähene, ekspordis on see isegi kasvanud ja suures plaanis on meil mõned asjad väga konkurentsivõimelised. Maailmakaubanduses on vähenenud küll Jaapani ja USA olulisus, ent EL püsib stabiilsena.

••
Te olete üks Eesti turumajandusliku rahandus- ja majanduspoliitika isadest. Teisalt on EL-is palju vastupidise ideoloogiaga poliitikat ja praktikat. Kui sageli tunnete, et võtaks peast kinni ja küsiks: mida te seal teete, see pole ju mõistlik?

(Ohkab.) See on pikk jutt. Kindlasti on mul paljudes asjades tehtavast hoopis teistsugune ettekujutus. Ja on tehtud ka palju mõttetusi, ent sellest ma räägin siis, kui ma memuaare kirjutama hakkan, praegu veel ei julge. Aga ütleme nii, et Euroopas on tohutult vähenenud usaldus inimesse ja sellesse, et laseme tal vabalt toimetada. Ka ettevõtluse häält on Euroopas palju vähemaks jäänud, peamiselt seetõttu, et on mindud väga riigi usku. Majanduse stabiliseerimiseks võetakse ette riigist lähtuvaid ja riiklikke abinõusid, ent vähem keskendutakse sisemisele paindlikkusele ja küsimus, kust siis tegelik maksutulu tuleb, jäetakse tagaplaanile.

Loe pikemat intervjuud Siim Kallasega ja saad teada, keda näeb ta enda mantlipärijana Euroopa transpordivolinikuna ning mida arvab ta n-ö peibutuspartide kasutamisest Eesti poliitikas.