Ei, ei. Oi ei. Esiteks midagi pole toimunud veel. Peaminister on ametis ja erakonna esimehe valimised tulevad alles isegi 2015. Aga kuna kuskil möödunud sügisest on meil erinevad arutelud käinud selle üle, et mis ja kuidas. On olnud see Euroopa Parlamendi valimiste teema ja siis see, milline on ikka õige tee ja on olnud palju juttu sellest, et ma võiks nagu tagasi tulla.

Punkt üks: tahaks väga koju tulla. Ma olen öelnud, et mulle aitab sellest äraolemisest küll. Ja siis muidugi on inimestel tulnud selline idee. Tähendab selle ideega tuli välja peaminister [Andrus Ansip].

Kuna hakkasid peale igasugused arutelud ja muuhulgas ka kuulujutud, siis otsustasin, et annan nö avaliku lahingu. Ma tunnen end mugavalt, kui saan avalikult oma seisukohad välja öelda. Siis ma kirjutasin kirja juhatusele ja fraktsiooni liikmetele, et mis sellest plaanist siis arvatakse.
Ja rohkem, ma arvan, on veel vara rääkida.

Kas reedel on juhatuse koosolek või mingi laiem kogunemine?

Ma isegi ei tea. Ma arvan, et juhatus ja fraktsioon on seal.

Aga mis te arvate, kas nüüd tuleb teil erakonnas selline kiire ühe kandidaadiga mäng? Varem on ju räägitud, et näiteks Urmas Paet võiks ka soovida esimehe kohta. Kas oleks tore, kui teile tekiks ka mõni vastaskandidaat?

Muidugi! Mul oleks väga hea meel, kui tekiks vastaskandidaat. Oleks väga selge, kui tehtaks valik, mulle sobib.

Olete valmis võitlema?

Miks võitlema? Ma olen valmis oma argumente esitama. Aga vara veel kõigest sellest rääkida. Nagu ma olen ka selgelt öelnud, olen väljendanud ka oma kahtlusi selles plaanis. Kuivõrd nüüd aga on asi läinud mõned sammud edasi, siis jah, ma olen valmis seda ametit jälle kaaluma. Kui erakond seda soovib. Aga põhimõtteliselt olekski vaja enne aru saada, kas erakond seda soovib. Selleks on ilmselt ka need nõupidamised.

Kas on olnud siis Ansipiga juttu konkreetsest vahetuse ajahetkest või sõltub see kõigist Euroopa sündmustest?

See on lahti praegu. See sõltub. Ma arvan, et seda on vara rääkida. Ma olen olnud nendes arutelude juures, kuid ma pole kindlasti konkreetselt nii otse veel protsessis sees. Las nüüd siis inimesed mõtlevad. 

Ma lihtsalt tundsin, et lõpuks hakkavad domineerima mingid kuulujutud ja ma pean hakkama neid ümber lükkama. Ma parem siis ütlen juba. Veelkord, on juba oldud küll, kas see on nüüd õige plaan või idee... Aga mulle endale tundub küll, et see, mis ma välja ütlesin, mis mind võlub, on võimalus üritada minna aastasse 2018, kui toimub Euroopa Liidu eesistumine ja sellega seoses saaks rakendada neid teadmisi ja kogemusi, mis ma Euroopast olen endasse absorbeerinud.
See oleks mu ambitsioon, mis võib-olla ei täitu, sest vahepeal on ju valimised, aga see on see ambitsioon.

Ajakirjaniku reisi Singapuri maksis kinni Euroopa Komisjon.