Eestlasele on mures ja valus pigem omane endasse tõmbuda ja vaikides taluda, teie aga otsustasite eelmisel aastal oma sünnipäeval, 2. septembril, oma haiguse looga avalikkuse ette tulla. Miks nii?
Kahtlesin kaua, kas rääkida või vaikida. Lõpuks otsustasin, et kui minu lugu saab muuta eest meeste tervist paremaks, siis on avalikuks tulek õigustatud. Nii ma siis “Ringvaatele” läinud sügisel rääkisingi. Minu sõnum on endiselt sama - 40ndates mehes ja miks mitte ka nooremad – minge palun arsti juurde ja saage teada, et teie tervisega on kõik korras. Ning olge enda üle uhked, et astusite sellise julge sammu. Ja kui esimese vereprooviga selgub, et tervis päris korras pole, siis on teil veel kõik võimalused täielikult paraneda.
Olen osaline liikumises “Mehed liikuma”, mis tähendab, et koos arsti Kristo Ausmehega käime mööda Eestist ja seletame, kuidas ja mida tervema tuleviku nimel teha. Ning mul on tegelikult ka üks unistus: et ka mehed võiksid saada enesele ühe sellise bussi nagu on naistel rinnavähibuss. Meestele oleks vaja eesnäärmebuss. Selleks, et inimesed saaksid kohe analüüsi ära teha. Ent hirmutamise ja sundimisega ei saa seda kõike teha. Pigem peab sõnum olema positiivne – mine arsti juurde ja saa teada, et sa oled terve. Sest su lapse ja lapselapsed tahavad sind näha ja kaua veel koos elada.

Kuidas inimesed teisse nüüd pärast haiguse avalikuks tulekut suhtuvad?
Haletsust ei ole ma õnneks kuskil ja kordagi kogenud. Seda ma ei talukski.
Mu lähedased on kogu protsessis koos ja kes teavad, ikka küsivad, et kuidas analüüsid on läinud. neid käin andmas iga kolme nädala tagant – ei saa õieti kuhugi puhkuseks äragi sõita. Keemiaprotseduuride järel iga kolme nädala tagant kingivad lähedased mulle rahu, sest nad teavad, et ravijärgsed päevad ei ole just kõige lihtsamad, kuni kogu ravil saadud keemia kehast välja jälle saab. Seni aga, kui ma soovin üksi olla, siis saadakse sellest aru.
Sel nädalal on just see protseduuride nädal – esmaspäeval andsin analüüse ja reedel oli keemia.

Tervisehädad on ka millegi tagajärg, kuid on omamoodi naljakaski, et toonase rabamiseta ei oleks te elu vaat et üheski mõttes selline nagu on – Kreisiraadiole on järgnenud kreisi elu.
Jah, võib nii öelda küll. Vanasti olime nagu sukad ja saapad koos – iga nädal ikka paar korda kohtusime ja rääkisime. Nüüd on igaühel (Leinatammega koos tegid Kreisiraadiot Hannes Võrno ja Peeter Oja – P.K.) oma elu.
(jääb mõttesse) Hannes tuli nädal tagasi laupäeval Afganistanist ja käisin tal Ämaris vastas, kuna olen riigikogu liige ja riigikaitse komisjoni liige. Seal ma siis tähtsate meeste rivist lehvitasin talle. Me ei olnud pool aastat näinud, ja ehkki seal oli nüüd lõpus rahulik, oli temagi muutunud – alla võtnud ja kenasti pruun.
Hannes on alati püssimees olnud, ta on ju ka kirglik jahimees ja nüüd on tõmmanud täiesti militaarsuse lainele. Näen, et ta on õige koha peal.
Peeter on leidnud ka väga kihvti elu nüüd monoetendust tehes. Stand Up on täpselt tema stiil, olen paaril korral vaatamas ka käinud, iga kord ju erinev. Ma näen, kuidas talle meeldib seda teha. Ja just nimelt üksi, sest pärast Kreisiraadio lõpetamist ei tekkinud tal kellegi teisega enam sellist klappi.

Kreisiraadiost, kolmes senini lahutamatust sõbrast, Eurovisonist, inimsuhetest ja muidugi tervisest räägib Tarmo Leinatamm pikemalt laupäevalehe seekordses intervjuus. Juba homme, LPs!