Aga, kas ta mõtles ka seda, mida need laused tähendavad Eestis elavatele venelastele? Ja Kremlile, kes otsib nüansse, et meid provotseerida. Venemaal on tõenäoliselt kümneid, sadu või tuhandeid inimesi, kes otsivad võimalusi lähivälismaa survestamiseks. Eestis on tõenäoliselt kümneid, sadu või tuhandeid inimesi, kes pingutavad, et me ei laseks end provotseerida ja käituksime väljapeetult. See töö on kindlasti raskem kui me oskame isegi ette kujutada.

Ja siis selline pauk. FSB ja teised Venemaa talitused ei osanud uneski näha, et neljapäeval mängib Eesti vabariigi minister neile jalale sellise palli. Nad said nö kinnitust oma sisuliselt valele retoorikale, et "Eestis ei armastata venelasi". Kahjuks ei ole Ligi lause kontekstist väljas, vale tõlgendus ega ajakirjaniku vale arusaam - need on ministrid isiklikud ja kirglikud sõnad. Ta ei näinud endas nii palju jõudu, et jäta see kirjutamata.

Sellise kõne- ja mõtlemisloogika minister ei tee Eestile head. Mul pole põhjust tema professionaalseid omadusi küsimärgi alla seada, aga rünnak teise rahvuse aadressil on pomm meie kõigi kohal. See on isegi hullem, kui meie presidendi öised tviidid Venemaa presidendi suunas.

Huvitav on nüüd jälgida, kelle selja taha koondub Reformierakond: kas kaitstakse Ligi väljaütlemist või kõiki Eestis elavaid inimesi?

Aga neile, kes pole Ligi sööstu läbi lugenud, toon selle lõigu uuesti: "Ossinovski "tasakaalukus" pole muud kui juurtetus ja teadmatus. Mees arvab, et ajalugu algas temast ja kõigis teemades järgib sama inetut klišeed, et eelmine valitsus nii ja naa ja nüüd tuli tema. Ajades totaalselt segi seaduspära ja riigi süü. Seekord näiteks emigratsiooni ja ajaloolise pärandi seoses. Just see ignorants küsimuses, kust me alustasime, on noorte äramineku suurim stiimul. Minister peaks rääkima, et tasub kannatada ja pingutada, meil läheb aina paremini (Soomel ju mitte), tema ütleb, et nõukogude võimu ei tohi süüdistada, tema ajab asja korda. Tema, sisserändaja poeg roosast erakonnast peaks olema üliettevaatlik, aga ta ei teagi vaadata."