Justiitsminister, kelle partei juhtfiguurid alles hiljuti müüsid Eesti riikluse osiseid Vene riigi kodanikele, on leiutanud kategooriad üldeetiline mandaat ja moraalne mandaat. Neile toetudes arvab valitsuse minister, et tal on õigus tõusta kõrgemale jumalast ning anda subjektiivseid hinnanguid Edgar Savisaarele ja Keskerakonnale.

Hr Reinsalu, te olete võimul, te olete valitsuse minister aga teil on surmahirm: Savisaar on haige, tema liikumisvõime on piiratud, Savisaar on kriminaaluurimise all, ta on linnapea ametist kõrvaldatud, erakonnas tahetakse teda maha valida, aga õigusminister kardab.

Reinsalu Delfis: “Savisaar kontrollib endiselt Tallinna ja vene valijate meelsust. Lisaks kontrollib ta varjatult paljusid poliitikuid üle teiste parteide. Vaid üle noatera läks mööda see, et Savisaar poleks täna olnud valitsuses pukis”. Kuigi Reinsalu arvab, et poliitika ei puutu asjasse ja on asendatav moraalse mandaadiga, siis hirm võimu kaotada on Reinsalust teinud tavasõimaja. Demokraatlikust vaatevinklist aga pole Reinsalu ja IRL saanud ei poliitilist ega moraalset mandaati valitseda. Vaid Reformierakonna arm lubab tal kirjutada visiitkaardile – valitsuse liige.

Endine õiguskantsler Indrek Teder, kellelt avalikkus pole kuulnud ühtki ebaviisakust, on tõdenud: võimuna tuleb käsitleda võimekust ennast reaalsuses kehtestada. Ilmselt tunneb Reinsalu ja (ka IRL tervikuna) et nad ei ole suutnud end realselt kehtestada. Aga hoopis opositsioonis istuv Savisaar olevat seda teinud. Tuleb välja, et mees, keda on tapetud igal viisil, on võimul ilma võimu omamata.

Mida teha? Kinni panna? Hävitada? Seda väljendab täna eriti reljeefsel viisil, endise ajakirjanikuna suurim riigikogulaste sõimaja Kalle Muuli. Tema nendingus kinnistuvad IRL hirmud ja soovid ja kui soovite ka tõestus ühelt pressikonverentsilt pärit Savisaare sõnumile: skandaali taga on IRL.
BNS 17.10: Kalle Muuli - “...mingit suurt pereheitmist ei tule – vähemalt mitte seni, kuni Savisaar on vabaduses. Sic!

Aga viidates loo alguse tsitaadile ennustan justiitsminitrile: te jõuate kaugele.