Kohus ei saanud 23. oktoobril kohtuistungiga edasi minna, sest advokaat Sirje Mustal puudusid oma kolleegi kliendi kaitsmiseks vajalikud asenduskaitsja volitused.

Täna tegi kohus teatavaks otsuse, et kohtunik Piret Liivot ei taandata. Otsuse teatavaks teinud rahvakohtuniku sõnul ei saanud kohus teada, et Sirje Must soovib Vaiku kaitsta mitmel päeval järjest.

Pärast seda tegid oma avaldused kannatanu (kes täna tunnistusi andma peaks - toim.) kaitsja Maarika Pähklemäe ning riigiprokurör Kati Reitsak, kes palusid teha kohtupidamisse poole tunni pikkune paus, et kontrollida kannatanu tervist. Samuti taotlesid nad kannatanu tunnistuste kinniseks kuulutamist.

Pärast pausi kogunesid asjaosalised taas kohtusaali, et kuulata kannatanu tunnistusi. Tema küsitlemise ajaks palus kohtunik ajakirjanikel ja kõrvalistel inimestel saalist lahkuda, sest eraelule viidates kuulutas ta kohtuasja nende tunnistuste osas kinniseks.

Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt juhtis Assar Paulus (52) alates 2006. aasta algusest püsiva ülesannete jaotusega kuritegelikku ühendust, mis tegeles varalise kasu saamiseks narkokuritegude ja väljapressimiste ning ka majandusalaste ja isikuvastaste kuritegudega.

Süüdistuse kohaselt andis Paulus vastavalt väljakujunenud käsuliinile kuritegeliku ühenduse liikmetele erinevaid korraldusi, ülesandeid ja käitumisjuhiseid kuritegude organiseerimise, toimepanemise ja selle tulemusena saadud varalise kasu jaotamise kohta.

Kuritegelikus ühenduses kehtis mitmetasandiline juhtimine ja kuritegeliku ühenduse allstruktuurid jagunesid vastavalt territoriaalsele jaotusele ning süüdistuse kohaselt kasutas Paulus oma tegevuse näiliselt legaalsena hoidmiseks ka ettevõtteid.

Riigiprokuratuur süüdistab lisaks Paulusele kuritegeliku ühenduse juhtimises Andres Vaiku (53) ja Peep Haavikut (51), keda ähvardab süüdimõistmisel viie- kuni 15-aastane vanglakaristus.

Lisaks eelmistele on erinevate süüdistustega kohtu ees Taago Vool (26), Jaanus Kivimaa (39), German Starodubtsev (44), Ats Pärnaste (39), Rünno Kristjuhan (49), Virgo Raudsepp (42), Sivart Saarmann (40), Erik Meier (44), Gennadi Svetšnikov (42), Rainar Soo (48), Alo Paluoja (38), Aire Urbanovitš (33), Aivo Hobolainen (49), Kaimo Kaasik (42), Hanno Kivisild (41), Mati Kullamäe (56), Erki Roos (42), Roman Krutõh (42), Peeter Kurg (50), Renita Kurg (38), Katrin Varusk-Kala (41), Ahti Paltser (34) ja Ragnar Toom (39) ning OÜ Capital Inkasso ja OÜ Barbarossa Invest.