Pääsukese- ja ristikumärgi kandmise õiguse saab 58 uut toodet
Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi kandmise õiguse saab 50 uut toodet, Tunnustatud Maitse kvaliteedimärgi 8 uut toodet. Kvaliteedimärke võivad nüüdsest kanda 23 erineva toiduettevõtte tooted.
Põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus selgitab, et kogenud toidukvaliteediekspertide arvamus on kasulik nii tootjatele kui tarbijatele. Tootjad saavad hindamise tulemusena põhjaliku ja sõltumatu tagasiside oma toodete omaduste ja maitse kohta, mis aitab Eesti toidu kvaliteeti hoida ja tõsta. Kvaliteedimärgid aitavad tarbijatel poelettidelt kergemini üles leida ekspertide poolt hinnatud ja püsivalt kõrge kvaliteediga Eesti tooteid.
„Pääsukesemärgi abil saavad tarbijad väärtuslikku infot, et lisaks toote kõrgele kvaliteedile on selle valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. Kodu lähedal kasvanud toit on kõige värskem, usaldusväärsem ja harjumuspäraste omadustega.“ lisas Sõrmus.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda viis oktoobri alguses läbi toiduainete järjekordse hindamise. Toidukvaliteedi eksperdid hindasid pimetestil märgi kandmise õigust taotlevaid uusi tooteid. Tooteid esitati hindamisele kõigis kuues tooterühmas. Märgi kandmise õiguse saab nii laboratoorse kui sensoorse hindamise edukalt läbinud toode. Toodete sensoorsel hindamisel on põhirõhk maitsel, lisaks maitsele hindavad eksperdid ka toodete välimust, konsistentsi ja lõhna. Lisaks uute toodete hindamisele tegid toidueksperdid juba varasemast märki kandvate liha-, piima- ja kalatoodete grupis järelkontrolli. Kõik järelhindamise läbinud tooted vastasid esitatud kvaliteedinõuetele.
Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitav Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk antakse tootele, mille põhitooraine on 100%-liselt eestimaine ning läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik Eesti äriregistrisse kantud ettevõtted, kes tõendavad dokumentaalselt toote valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu.
Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud Maitse ehk ristikumärk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.