Sel kolmapäeval avalikustas Artur Talvik Eesti Ekspressis asjaolu, et Türgis ehitatavad laevad on 17,5 miljonit eurot odavamad kui need, mis valmivad Poolas. Kuna Tallinna Sadama ning praamiehitajate vahelised lepingud on kaetud ärisaladuse nõudega, siis võib selle detailide Talvikuni jõudmist ning avaldamist tõlgendada kui ärisaladuse reetmist.

Ministeeriumi teatel on asjaolu, et Türgis ja Poolas valmivate laevade hinnad on erinevad, juba ammu avalik ning tegemist ei ole üllatuse ega kiivalt hoitud saladusega.

„Ainuke üllatus on Talviku võimetus talle Tallinna Sadama poolt töö käigus konfidentsiaalset infot korrektselt käsitleda. Me väga loodame, et sellele ei järgne ühtegi kulukat tagajärge maksumaksjale,“ ütles Ärilehele majandusministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda.

Advokaadibüroo Triniti partner Villu Otsmann ütles kolmapäeval Ärilehele, et Talvik ei peaks isiklikult eriti midagi kartma. „Karta tuleb Tallinna Sadamal, et lepingupartner hakkab mingeid nõudeid esitama. Ehk oleks olnud mõistlik Tallinna Sadamal ja poliitikul teha nii palju koostööd, et oodata üks päev ja minna küsida kohtult esialgse õiguskaitse korras, kas see on lubatav. See on selline tagantjärgi tarkus ja ma muidugi ei ole kursis kohtualluvuse jms," ütles Otsmann.

Ministeeriumi kinnitusel on uute parvlaevade hinnad ning valikumehhanismid on teada nii eelmise aasta suvest Tallinna Sadamas korruptsioonijuhtumi avastanud prokuratuuril ning kaitsepolitseil. Samuti Tallinna Sadama ja tütarfirmade uutel nõukogudel ning juhatustel. Kokkulepped selle kohta et hinnad ei ole avalikud, tegid eelmised juhatuse liikmed tootjatehastega.

„Meie hoiak on, et rahaasjad peaks olema avalikud, kui see ei sea ohtu ettevõtete võimet ettevõtlusega tegeleda, antud juhul saab kogu sadama eelmiste juhtide tegevus mitmekordselt ja hoolikalt kontrollitud nii kriminaalasjas kui erikontrolliga,“ selgitas Ruuda.

Kommenteerides kahe laevatehase hindade erinevust, siis see tulenes Tallinna Sadama teatel peamiselt erinevusest tööjõukuludes ning tehaste enda kuludest.

Tallinna Sadamale kuuluv tütarettevõte OÜ TS Laevad alustab mandri ja saarte vahel uute praamidega teenuse pakkumist alates 1. oktoobrist.