4.–8. maini toimub juba üheksas Jõhvi balletifestival, mille peakülaliseks on Valgevene Rahvuslik Ooperi- ja Balletiteater.

Jõhvi nõudliku festivalipublikuni tuuakse Valgevenest Ludwig Minkuse kolmevaatuseline ballettt "Don Quijote", mille libreto on kirjutanud Marius Petipa. Valgevene teatril on kavas ka Rimski-Korsakovi ühevaatuseline ballett "Šeherezade", mida esitatakse ühe osana balletifestivali menukast galaõhtust.

Jõhvi kontserdimaja ning balletifestivali juhi Piia Tamme sõnul on enamus õhtuste etenduste pileteid juba ammu omaniku leidnud, kuid kurvastada pole põhjust, sest Jõhvi balletifestivalil on etenduste kõrval hulgaliselt balletiga seotud kõrvalprogramme. Tänavu on selleks tantsufilmide eriprogramm Jõhvi kontserdimaja kinos juba alates 2. maist, lisaks Eesti Kunstiakadeemia tudengite etnomoe-show koostöös Piret Puppartiga.

Kõige pisemad saavad proovida balletiseelikuid ja varvaskingi ning õpivad koos Eesti Rahvusballeti tantsijatega selgeks ühe ehtsa balletitantsu.

Kogu festivali info: http://www.concert.ee/jbf-2016

***

Täna algab kolmeteistkümnes Prima Vista kirjandusfestival

Alapealkirja "Müstifiktsioon" kandev kirjanduspidu toob tänavu Tartusse viisteist välisautorit ja rohkem kui kuuskümmend erinevat kirjandusüritust.

Möödunud aastal UNESCO kirjanduslinna tiitli pälvinud Tartu suurim kirjandussündmus pöörab seekord tähelepanu väljamõeldise rollile kirjanduses. Festivali programmijuhi Marja Undi sõnutsi kätkeb fiktsioon endas palju ebatavalist, salapärast ja mõnikord ka hoomamatut. Teisalt vihjab alapealkiri "Müstifiktsioon" ka Prima Vista kolmeteistkümnendale toimumiskorrale, mistõttu korraldajad ei välista, et võib juhtuda üht-teist imelikku.

Näiteks püsib siiani saladuses Prima Vista tänavuse patrooni nimi, kuid festivali käigus võib tähelepanelik külastaja patrooni isikule jälile saada. Esimene võimalus selleks avaneb Prima Vista avatseremoonial, mis leiab aset kolmapäeval kell 13 Tartu ülikooli raamatukogu konverentsisaalis.

Laupäevani kestva kirjandusfestivali rahvusvaheline välisesinejate nimekiri toob Tartusse literaate nii Indiast kui Ameerikast, nii noortekirjanikke kui moodsat beat-luulet klaverimuusika saatel. Väliskülaliste nimekirjast võib leida ka Cervantese ning Shaekespeare'i nimed.

Kaugeimad külalised on ameerika noortekirjanik Jay Asher, kelle koolivägivallast ning sotsiaalmeediast kõnelevad romaanid on saanud ameerika teismeliste seas tõelisteks menukiteks, ning Mumbais elav ja marathi keeles luuletav Hemant Divate.

Eesti lugejale pakub kindlasti äratundmisrõõmu vene romaanikirjanik, kolumnist ja eluaegne dissident Viktor Jerofejev, kes esineb Tartus loenguga “Kirjutamine on ebainimlik”. Tugeva venekeelse programmi raames astuvad Tartus üles ka ukraina poetess Natalja Beltšenko ning üheksakümendatel Tartu Ülikoolis matemaatikat tudeerinud, kuid tänaseks Ukrainas hinnatud kriitikuks ja kirjandusvaatlejaks kujunenud Juri Volodarski.

Saksakeelse kirjasõna sõpru rõõmustavad Prima Vistal saksa kirjanik ja režissöör Eugen Ruge ning romaaniga “Winteri aed” (“Winters Garten”) tuntuks saanud ja ka Ingeborg Bachmanni publikupreemia pälvinud austerlanna Valerie Fritsch. Iirimaalt väisab festivali debüütromaaniga “Avantüür” (“The Undertaking”) rahvusvahelist tunnustust pälvinud Audrey Magee. Oma läbimurdeteose "Bukarest. Tolm ja veri" eestikeelset tõlget esitleb poola reportaažikirjanik Małgorzata Rejmer.

Elavat sõnakasutust ning nii sõnalisi kui ka muusikalisi improvisatsioone on oodata taani linnaluuletaja Claus Høxbroe ja teda klaveril saatva pianisti Oscar Gilberti esinemiselt. Omaette saladuseloor hõljub aga läti kirjaniku Vilis Lācītise kohal, kes on oma autorinime laenanud nõukogude sotsrealismi klassikult Vilis Lāciselt ning tõmbab publikule esinedes selga karukostüümi.

Soome Instituudi abiga jõuab kevadel Tartusse krimikirjanduse vananemise temaatikaga seostanud soome autor Minna Lindgren. Tartusse naaseb möödunud sügisel siin Euroopa luuleprõmmu meistrivõistlustel 6. koha võitnud leedukas Marius Povilas Elijas Martynenko.

Prima Vista programmist ei puudu ka seekord pargiraamatukogu südalinna pargis ja raamatulaat Tartu Ülikooli raamatukogu ees. Kirjandushõngulise filmiprogrammi paneb festivalinädalaks kokku Elektriteater ning kirjanduslainele seab ennast festivalinädalal ka Tartu Ülikooli muuseum.

Festivali tänavuseks partnerlinnaks on Haapsalu, mis saab kirjanduspeost osa 6. mail.