„Tai haigla, kuhu sattusime, oli super koht,” kinnitas Juta. „Nad tegid kõik, et meid aidata. Viisid mu isegi taksoga hotelli dokumentide järele.”

Samal õhtul selgus, et murdunud oli rangluu, pahkluu kohal oli sügav, kuni luuni ulatuv lihashaav, peas õmblusi vajav haav ja paremal kehapoolel hulgaliselt marrastusi. Õmblused tehti haiglas kohe, kui selgus, et kardetud ajutraumat ei ole. EPL-i käsutuses on dokumendid, milles ortopeedi koostatud raviplaan nägi ette, et nihestunud rangluumurru tõttu tuleb võimalikult kiiresti, hiljemalt ühe nädala jooksul, teha valust vabastav operatsioon.

Operatsioonist keelduti selgituseta

Kuna Rasmusel oli sõlmitud reisikindlustusleping, mis sisaldas vajaduse korral meditsiinilist abi 500 000 euro eest, saatis haigla protseduurireeglite järgi Swedbank P&C Insurance AS-i meditsiiniabi koostööpartnerile SOS International AS-ile taotluse teha raviarsti soovitatud operatsioon.

,,Mina olin täiesti šokis ja nutsin. Rasmus oli liikumisvõimetu, isegi tualeti vahet liikus ratastoolis,” kirjeldas Juta. Õnnetus juhtus kolmapäeva õhtul, alles kahe päeva pärast saabus kindlustusfirmalt kiri operatsioonist keeldumise kohta. Kiri sisaldas arusaamatut käsku „start mobilizing”. Ühtegi selgitust ega põhjendust operatsioonist keeldumisele ei lisatud.