Pöördume Teie poole ligi 85 noore eestlaste nimel, kes on otsustanud jätkata haridusteed või omandada töökogemust välismaal. Samas viibime kodumaast eemal ainult ajutiselt ning ratsionaalsetel põhjustel (ülikooliprogramm, mida Eestis ei pakuta, või suurepärane võimalus töötada rahvusvahelises keskkonnas) – südames peitub alati soov mingil hetkel Eestisse, koju, naasta ja anda oma panus Eesti arengusse.

Hiljutised sündmused Eesti poliitmaastikul teevad meid murelikuks. Oleme rahutud, sest näeme, mida tooks endaga kaasa EKRE lubamine valitsusse. EKRE maailmavaate ja eesmärkide põhjal on kerge teha järeldusi selle kohta, mida nad teeksid valitsuses meile kõigile kalli Eestiga.

Me ei taha tagasi tulla Eestisse, mis on liberaalse demokraatia aluste ja euroopalike väärtustega vastuolus. Õigusriikluse ja võimude lahususe printsiibid pole lihtsalt sõnakõlksud - need on päriselt vajalikud põhimõtted, mis on tsivilisatsioonide arenedes välja töötatud ja läbi katsetatud. Nende eesmärk on välistada olukord, kus kogu võim koondub ühe isiku või grupi kätte - ning uskuge meid, me oleme välismaal näinud, kui hästi on võimalik erinevatel inimestel koos töötada, kui selleks ainult võimalus antakse. Kuid sama hästi teame ka, kui hästi eestlased võivad koos tegutseda - mõtleme kasvõi läheneva laulupeo 150. aastapäeva peale ja kõige selle peale, mida laulupeo traditsioon on saavutanud - miks siis sel korral teisiti peaks minema? Lisaks, Eesti ei peaks ennast iga hinna eest rahvusvahelistest organisatsioonidest isoleerima, sest koos tehes saab ikka paremini ja üksi jäädes olemegi omapead, ära lõigatud kõikidest headest mõtetest, mis koos tegutsedes tekivad.

Me ei taha tagasi tulla Eestisse, kus inimesi diskrimineeritakse nende nahavärvi või seksuaalse orientatsiooni tõttu. Me ei taha, et Eesti valitsuses oleks inimesi, kelle kinnisidee on, et Eesti peab olema valge riik (Martin Helme "Kui on must, näita ust"). Mis vahet sellel on, kui palju pigmenti inimese keha toodab? Olulised on ju inimlikud omadused: soojus, hoolivus, tarkus, sõprus. Me ei tohi jääda väga kitsa eestluse definitsiooni juurde - oluline pole mitte naha- ja juuksevärv, vaid Eestist hoolimine, meie maa kultuuri ja traditsioonide tundmine ning Eesti riigi ja rahva hea käekäigu nimel töötamine.

Me ei taha elada riigis, mis ei luba inimestel valida neile sobivat kooseluvormi. Sellised valikud on alati väga isiklikud, seega ei ole riigi asi ette kirjutada, kes võib kellega abielluda. Tähtis on ju, et inimesed oleksid rõõmsad ja rahul. Kooseluseadus ei ohusta Eesti iivet, vaid tagaks just tingimused, kus Eestis elab aina rohkem rahulolevaid perekondi.

Me ei taha, et Eesti valitsuskabinetis leiduks inimesi, kes eitavad, et kliimamuutus on inimtekkeline ning kes ei tööta selle nimel, et Eesti süsiniku jalajälge vähendada. Eestil on pikk tee minna, et oma sõltuvust fossiilkütustest vähendada, kuid see nõuab julgeid samme ja tarka strateegiat, mida ei saa koostada, kui puudub tahe.

Seega, kui Eesti rahvaarv on Teie jaoks nii suur mure, peaksite peeglisse vaatama, sest Teie teod peletavad paljusid eestlasi hoopis Eestist minema. Miks tahaksid Teie visioonikohases Eestis elada noored, kes väärtustavad võrdsust, sallivust ja ühtset ühiskonda ilma vaenu ja vihata? Miks tahaksid Eestis elada edumeelsed noored naised, keda Teie liidus olevad inimesed on tembeldanud “kasututeks ühiskonnaliikmeteks,” kui nad pole teatud ajaks lapsi saanud? Miks tahaksid Eestis elada LGBT+ inimesed, keda alavääristatakse nende seksuaalse orientatsiooni põhjal? Miks tahaksid Eestis elada Eestis sündinud ja end eestlaseks pidavad inimesed, keda tembeldatakse võõramaalasteks? Kelle jaoks Te sellist Eestit soovite? Igatahes mitte meie ja paljude meie mõttekaaslaste jaoks.

Lugupidamisega,
85 noort eestlast välismaal

Allakirjutanud:

Rinata Ihsanova, 20, Holland
Mark Joonas Toomsalu, 21, Holland
Õnnely Roos, 19, Holland
Ingrid Tamm, 21, Holland
Saskia Puusaar, 19, Holland
Kaja Silva Aulik, 19, Prantsusmaa
Artur Akulenko, 20, UK
Kaisa Hanna Parel, 21, Hong Kong
Hanna Marie Markson, 20, UK
Teele Rebane, 20, Hong Kong
Helen Zeisig, 21, Holland
Kaarin Šabad, 21, UK
Toivo Sabas, 19, UK
Markus Palo, 21, UK
Karoliina Voldek, 21, Holland
Mihkel Martinson, 25, Holland
Martina Eerme, 20, Saksamaa
Hanna Greta Peeters, 20, UK
Diana Vederik, 19, UK
Eliisabet Jahilo, 21, Holland
Daniel Rüsse, 22, UK
Keir Tetsmann, Itaalia
Emma-Belinda Müürsepp, 20, Saksamaa
Johanna Maria Elisa Saar, 22, UK
Ralf Ellervee, 19, Saksamaa
Birgit Loik, 21, Holland
Andreas Holst, 21, Holland
Margaret Mäses, 20, UK
Johanna Merirand, 23, Itaalia
Kerti Suur, 27, Itaalia
Sten Heinoja, 25, UK
Linda-Riin Võeras, 23, UK
Bety Mehide, 23, USA
Timothy Henry Charles Tamm, 24,USA
Sandra Maria Villido, 23, Saksamaa
Laura Unt, 20, Holland
Eva Maria Õunapuu, 19, Holland
Pia Pajus, 20, UK
Triine Viirmann, 23, Holland
Hendrik Mölder, 22, UK
Kaspar Puus, 21, Taani
Anett Asi, 19, UK
Emmely Ellinor Claire Uustal, 19, UK
Annette Piperal, 22, UK
Mihkel Hõbemägi, Holland
Roland Pajuleht, 22, Taani
Hedvig Vahlberg, 20, Holland
Andreas Kokk, 20, Holland
Mari Liis Pedak, 23, UK
Susann-Marii Kerner, UK
Eva Mahhov, 21, Holland
Pille-Riin Mirme
Maria Juur, 31, USA
Hannah Segerkrantz, 22, Holland
Madis Trahov, 21, Holland
Laura Põld, 34, Austria/Eesti
Marie Elisa Rang, 20, Holland
Pille-Riin Jaik, 27, Austria
Mirjam Reili, 29, Holland
Triine Elisa Alling, 21, Holland
Marite Helena Kuus, 21, Holland
Maria Keridon, 20, UK
Enn Rusi, 25, UK
Laura Pappa, 30, Holland
Dior Nahkur, 21, Holland
Nele Nõmm, 22, Prantsusmaa
Johanna Habicht, 22, UK
Margaret Hook, 19, UK
Ott Metusala, 30, Holland
Maria Häling, 21, Taani
Maria Helena Vallikivi, 21, Taani
Robert Martin, 21, Taani
Marten Freirik, 21, Austraalia
Alexsandra Kruusberg, 20, UK
Helena Keskküla, 26, Holland
Eva Johanna Lepikov, 21, UK
Kristiina Joon, 21, UK
Elisabeth Klement, 31, Holland
Kaarin Aavik, 20, Holland
Kai-Brith Kalda, 22, UK
Niina Ulfsak, 19, UK
Jakob Tjurlik, 20, Saksamaa
Andreas Melts, 21, Hiina
Anette Mäletjärv, 22, Holland
Anna-Liisa Merilind, 20, Holland