Hea küll, Craig, kes arvas, et on maailma suurim ärimees, seksija, geenius ja mida kõike veel, sai Ameerika presidendiks. Las sai. Iga maa väärib oma valitsejaid. Ent intrigeeriv on hoopis see, kuidas ta sai ja siin tuleb mängu tema abikaasa Ivana Zelnickova... vabandust, tema oli Trumpi naine... Elena Klimentova. Kuigi jah, mõlemad olid pärit Tšehhoslovakkiast, kaunikesed ja oskasid mehi ümber sõrme keerata.

Aastaid tagasi sattus Zelnickova, vabandust taas, Klimentova, kodumaal koostööd tegevate Tšehhoslovakkia luureorganisatsiooni StB ja venelaste KGB haardesse, kui nii võib öelda – ta kaasati eriprogrammi, kus õpetati välja nõndanimetatud seksspioone, kes saadeti pärast väljaõpet kapitalistlikku läände, tööle modelliagentuuri ja ootama oma õiget tundi. Ootas ka Elena, Jäälind, aga mitte kaua. Esimene ülesanne läks lörri – prantslane, kellega ta abiellus, polnud nii ambitsioonikas nagu KGB lootis ja kuna väärt kraami ei saa lasta hukka minna, rebitakse too side lahti ning Elena lähetatakse ookeani taha ning temast saab peagi proua Trump... see tähendab Craig. Läheb veel aastaid ning Craigist saabki president, kes hakkab – ja mitte vaikselt – lõhkuma Ameerika demokraatiat.

Raamatu kaanel on sõnum: see vapustav spioonipõnevik on väljamõeldis. Enamjaolt.

Esiteks oli KGB-l tõesti seksspioonide koolitusprogramm ning nii mehi kui naisi saadetigi läände. Teiseks räägitakse juba ammu Ivana Trumpi tihedatest seostest kommunistlike luureorganitega. Fakt on seegi, et 1987. aasta suvel külastasid Donald ja Ivana Trump Nõukogude Liidu kutsel Moskvat ning nad paigutati hotelli National sviiti, kus kunagi elas Lenin. Ei läinud kaua aega, kui Trump andis teada, et kavatseb kandideerida USA presidendiks. Esimene katse läks aia taha, teine õnneks.

Kui „Jäälinnu saladus” on ilukirjandus, siis aasta tagasi ilmunud Suurbitannia ajakirjaniku Luke Hardingi raamat „Collusion” väidab faktidele tuginedes, et Trumpi edu taga on tõesti ilmselt Venemaa. Tõsi, Harding ei seosta Ivanat otseselt Nõukogude Liidu salaluurega, kuid StB ja KGB hakanud pärast tema abiellumist jõuliselt Trumpi kohta infot koguma. Hardingi sõnul oli Trump KGB-le lihtne saak, sest tegemist on ülimalt edeva mehega, kelle nõrkusi pole keeruline ära kasutada. Seda enam, et Trumpi kohta leiti piisavalt kompromiteerivat materjali, millega teda koostööle sundida.

„Jäälinnu saladust” võib pigem lugeda nagu fiktsiooni, kuid härra presidendi isik, tundub, on siiski väga täpselt välja joonistatud, olgu ta siis Trump või Craig.