Hea seegi, et ei vasta tõele vahepeal levinud jutt, nagu oleks Hollandi riik blokeerinud Eesti ostetud meditsiinivarustuse tarne. Tegemist polnud Hollandi ametliku poliitikaga, vaid „ettevõtetevahelise arusaamatusega”. Loodame, et Euroopa Komisjon suudab ennast maksma panna ja liikmesriigid ei eira Brüsselist eile antud juhiseid tagada kaupade vaba liikumine. Paraku ei lahenda seegi Eesti kaitsevahendite defitsiiti, sest neid napib praegu igal pool Euroopas. Ent Euroopa Liidu ühishange liigub meie vajadusega võrreldes teosammul.

Eraettevõtjad on teinud pakkumisi kaitsevahendeid hankida – muist ulmelise hinnaga, muist suisa tasuta. Kaitsevahendite hanke eest vastutav minister Jaak Aab ütles Delfile, et enamik neist ei ole usaldusväärsed või ei paku kiiret lahendust. Pole põhjust tema jutus kahelda, sest praegune aeg meenutab mõnede kaupade turul 1990-ndate algust, kus ei võinud kunagi täiesti kindel olla, kas ja kunas lubatud kaup kätte saadakse.

Otselennuk tuleb Hiinasse kaitsevarustuse järele saata kohe, kui usaldusväärne kokkulepe kauba saamiseks on sõlmitud.

Kõige reaalsemat lootust pakub Eesti riigi otsehange Hiinast, kus viirus on vähemalt esialgu tagasi löödud. Ükski riigiametnik ei peaks seda korraldades oma naha pärast kartma, sest pandeemia ja eriolukord on piisavalt mõjuv põhjus erandlikuks hankeks, mille puhul tavapäraseid protsesse ja tähtaegasid ei järgita. Otselennuk Hiinasse kaitsevarustuse järele tuleb saata muidugi kohe, kui usaldusväärne kokkulepe kauba saamiseks on sõlmitud.

Aga nn igaühe-kaitsemaskid? Kes tahab neid endale kättesaadavatest materjalidest ise teha, see tehku. Nende kaitsvat jõudu ei tasu siiski üle hinnata, sest pelgalt maskist – isegi kvaliteetsest – ei ole abi, vaja on ka oskust ja viitsimist seda õigesti kasutada. Tavaelus on kõige kindlam kaitseviis ikka hoida teiste inimestega vähemalt paarimeetrist distantsi.