Kremli häälekandja Baltnewsi Eestis tegutsev portaal korjas mehe loo üles enne Eesti meediakanaleid.

Juba 30. juunil kirjutati seal lugu pealkirjaga "Asjatult Manilasse. Kuidas halli passi omanik Filipiinidele kolmeks kuuks lukku jäi". Lugu on kokkuvõte Romani enda Facebooki postitusest. Vaid loo lõpust leiab torke: "Mees on jätkuvalt lennujaamas, Eesti riik pole talle mitte mingisugust abi andnud."

Edasi oli Roman Baltnewsiga aktiivses kontaktis, sest korduslood on ilmunud 2. ning 6. juulil. Esimeses loos kirjeldatakse, kuidas välismaalaste passid seavad nende omanikud kehvemasse olukorda, sest Eesti kodakondsusega isikud saavad Filipiinide viisa lihtsamalt. Teine lugu väidab, justkui oleks pärast tema korduvaid sõnavõtte meedias soostunud Islandi väljak Romani aitama.

See ei vasta tõele.

Välisministeerium sai Romani olukorrast teadlikuks juba 24. märtsil, kuid siis hallipassimees pakutud abi vastu ei võtnud. Temaga tegeles üle kolme kuu Eesti aukonsul Manilas, püüdes ta eluolu terminalis parandada ning Eesti saatkond Tokyos oli pidevalt kontaktis Filipiinide ametivõimudega.

Välisministeeriumi esindaja Leen Lindam lisas Delfile veel, et Trofimov võttis reisi ette ajal, mil nii Filipiinid kui ka Eesti olid välja kuulutanud eriolukorra.

Uudis enne Kaug-Idas kui Tallinnas

Vene meediamasina tähelepanelikku tööd Eestis toimuva kajastamisel näitab asjaolu, et enne kui Trofimovi lugu jõudis Eestisse, jõudis see Komsomolskaja Pravda (KP) Habarovski regiooni uudistesse. Habarovsk asub Kaug-Idas, 30 kilomeetri kaugusel Hiina piirist, üle 8000 kilomeetri kaugusel Moskvast.

Komsomolskaja Pravdas 3. juulil avaldatud loo alapealkiri vahendas taas, et Tallinn pole huvitatud "oma mehe päästmisest COVIDi-blokaadist".

KP Kaug-Ida haru sedastas, et mees on Eesti konsulit näinud kaks korda, kes talle süüa tõi. Ta edastas KP-le kommentaari, milles pahandas, et kui Venemaa toetas enda välismaale lõksu jäänud kodanike 2400 rublaga (umbes 35 eurot), siis miks teda Tallinn mitte kuidagi ei toeta.

Väljaanne Tsar-grad, mis samuti Kremli propagandamasinat toetab, läks oma 6. juuli loos veel kaugemale. "Vene "tulnukas" Eestist elab juba sada päeva lennujaamas: invaliidist meest ei aita ei kohalikud ega kodused võimud", kõlas pealkiri.

Lugu kirjeldas põhjalikumalt Trofimovi tervist, mis ta enda väitel on lennujaamas elamise tagajärjel kehvemaks muutunud.

Sputniku Leedu väljaandest leiab ehk üllatuslikult kõige tasakaalustatuma kajastuse.

Sealsed autorid kirjutasid, et Trofimovile pakuti Eesti võimude poolt laenu - lennupilet oleks märtsis mehele maksma läinud 1500 eurot, kuid seda summat polnud tal kuskilt võtta. Laenust ta keeldus. Samuti lisas väljaanne, et Eesti välisministeerium on äpardunud reisist teadlik ja otsib aktiivselt murele lahendust.

Venekeelse meedia huvi suur

Venekeelsed kinoportaalid võrdlesid Trofimovi lugu filmiga "Terminal", kus Tom Hanks kehastas samuti just lennujaama "lõksu" jäänud meest. Aktiivset kajastus leidis nii uudisteagentuurides kui ka väiksemates portaalides see, et juba koduteele saanuna hilines mees Amsterdamis oma jätkulennule Tallinnasse.

Venekeelseid uudiseid mehe seiklusest leiab nii Ukrainast, Valgevenest, Kasahstanist, aga ka venekeelsetest USA kogukondadest.

Ka inglisekeelne meedia korjas uskumatu loo üles. The Mirror, The Sun, Daily Mail, Fox News, Arab News ja mitmed teised portaalid üle maailma võrdlesid Roman Trofimovi lugu samuti Tom Hanksiga "Terminalis".

Jõhvis elava Trofimovi Facebookis peetud blogi on igaljuhul osutunud viraalseks. Paraku vahendab lennundusportaal Simple Flying, et Trofimovi lugu pole sugugi ainulaadne, üle maailma on veel mitmed inimesed jäänud steriilsetesse lennujaamakoridoridesse lõksu.

Baltnews
Tsargrad