Malle Kobin täna Haapsalu kohtumajja kohale ei ilmunud. Kobini kaitsja ei soostunud Eesti Päevalehele veel ütlema, kas otsus kaevatakse edasi.

Eesti Päevaleht kirjutas juuni lõpus, et endine aasta ema ja kasuperede liidu juht Malle Kobin on oma kasulapsi aastakümneid väärkohelnud: vitsa andnud, luku taha pannud, öö läbi püsti seisma sundinud. Väga paljud Hiiumaa inimesed kas teadsid või aimasid, et peres midagi sellist toimub, kuid vaikisid.

Probleemi avastasid Hiiumaa valla uued lastekaitsetöötajad. Politsei algatas kriminaalasja eelmise aasta augustis ja toona Kobina juures elanud kolm kasulast paigutati ümber. Kriminaaluurimise käigus leiti tõendeid kõigi kolme kasulapse väärkohtlemise kohta, samuti avastati tõendeid veel kahe varem samas peres elanud lapse väärkohtlemise kohta aastatel 2016–2019.

Prokuratuur saatis süüdistuse kohtusse selle aasta veebruaris, kohtuistungid toimusid mais ja juunis. Kohtuprotsessis andis tunnistusi 16 inimest.

Prokurör Indrek Kalda taotles Malle Kobinale nelja ja poole aastast reaalset vangistust, sest hindas tema kuritegusid keskmisest raskemaks. Kalda leidis, et kõnealuse juhtumi puhul ei oleks tingimisi karistus proportsioonis kuritegude raskusega.

Prokuratuur süüdistas Kobinat laste korduvas löömises, mitmeks päevaks luku taha panekus ja laste ühe koha peal seisma sundimises. Kohtusse jõudis süüdistus viie kasulapse väärkohtlemises, sest varasemad juhtumid olid seaduse silmis aegunud. Malle Kobina perekodus on läbi aastate elanud vähemalt 17 lastekodulast.

Eesti Päevalehe umbkaudne arvutus näitab, et Kobin teenis lastekodulaste pealt aastate jooksul mitusada tuhat eurot.