Leedus on nakatumisarvud tõesti väga suured, kuid mingit paanikat pole. Maskide kandmist võetakse endiselt tõsiselt. Kui mõnel juhtub, et mask ei kata nina ja suud, siis võib ta kaaskodanikult märkuse saada. Püütakse hoida distantsi.

Poodidest töötavad ainult toidupoed. Kaubanduskeskused, spordikeskused, teatrid, kinod jm on ikka kinni. Praegune karantiin kehtib 30. jaanuarini, täna teatas peaminister Ingrida Šimonytė, et karantiini leevendamist võidakse arutama hakata alles jaanuari teisel poolel. Pärast 7.-8. jaanuari selgub "pühade tulemus".

Kas haiglakohti veel jagub või kasutatakse koroonahaigete eest hoolitsemiseks alternatiivlahendusi(hotellid, koolid, messikeskused)?

Kuna iga päev ka terveneb palju inimesi, siis vabanevad haiglates uued voodikohad. Täna teatati meedias, et haigusjuhtumeid oli umbes 2000 ja paranenud on umbes 4000 inimest. Praegu pole vajadust alternatiivsete lahenduste järele. Kasutatakse ka rajoonihaiglate vabu voodikohti.

Meditsiinitöötajad tänavad südamest 1200 vabatahtlikku, kes tulid pühade ajal haiglatesse oma vabast ajast appi. Nägin telerist reportaaži, kus üks haigla osakonna juhataja kurtis, et neil ei ole enam inimest, kes töötaks pesumajas.

Kuidas Leedu uus valitsus riigi juhtimisega kriisis hakkama on saanud? Nad tulid päris ekstreemsetes oludes võimule – juba päev pärast ametivande andmist tuli piirangud kehtestada.

Kuigi peaminister Ingrida Šimonytė ütles, et endine valitsus oleks pidanud tõsisemalt suhtuma olukorda, mis oli novembri alguses. Nad oleksid pidanud varem kehtestama rangemad piirangud. Praegune valitsus töötab rahulikult ja asjalikult, mis annab ka rahvale kindlustunde. Isegi kõik kolm endist Leedu presidenti: Vytautas Landsbergis, Valdas Adamkus ja Dalia Grybauskaitė pöördusid koos leedu rahva poole väga südamliku üleskutsega – hoida ennast.

Kas uuteks piiranguteks üldse on veel ruumi või on kõik kasutuses? Millised abinõud valitsusel üldse veel võtta on?

Valitsus teatas, et kui olukord halveneb, siis neil on olemas plaan B. Mis on see plaan, seda ei teatata.

Kas katoliiklikus Leedus võib pärast jõulupühi oodata uut suurt nakatunute lainet või püsiti nüüd isolatsioonis?

23.–27. detsembril pandi Leedus omavalitsuste piirid kinni. Välja sai sõita ainult siis, kui oli ette näidata, et töötad või elad väljaspool. Paljudel oli broneeritud pühade ajaks majutus Palangas, Nidas. Kõik, kellel polnud esitada dokumenti, mis tõendaks tõsist põhjust omavalitsuse piiri ületada, pöörati tagasi. Niisuguseid juhtumeid oli 16 000.

Peale selle võis ühes autos ainult kaks inimest sõita ja need pidid olema ühest leibkonnast. Leedu teedel töötas neil päevil umbes 3000 politseinikku ja politsei vabatahtlikku toetajat, kes kontrollisid kõiki kodanikke.

Nüüd on aastavahetus tulekul ja jälle pannakse omavalitsused kinni. Politsei kontroll hakkab veel rangem olema. Eks näis, kuidas seekord rahvas liigub. Nädal pärast pühi saame nn pühadearvud kätte ja siis otsustatakse, kas praegustes karantiininormides muutub midagi.

Mõistlikud inimesed püüavad rohkem olla kodus karantiinis. Aastavahetusel ei toimu mingit ilutulestikku. Linnade jõulukuuskede tuled lülitatakse välja, et inimesed ei koguneks.

Eestis oli suur arutelu selle üle, kas kirikud ikka tuleks pühade ajal lahti hoida. Kas Leedus olid kirikud lahti ja kui palju inimesi missadel käis?

Pühade ajal olid kirikud ainult lühidalt avatud. Avalikke missasid ei toimunud. Igati agiteeriti inimesi osalema missadel virtuaalselt, mida nad ka kasutasid.

Kui ladusalt Leedus vaktsineerimine läheb ja millal peaks kogu elanikkond vaktsineeritud saama?

Vaktsineerime algas eile. Esiteks vaktsineeritakse meditsiiniline personal, kes on otseselt kontaktis koroonahaigetega. Kui ma ei eksi, siis 70% elanikkonda toetab vaktsineerimist. Muidugi kasutavad vaktsiinivastased praegust olukorda ja töötavad aktiivselt selle vastu. Üks nendest on europarlamendi liige Viktor Uspaskihh, kes propageerib mingit võluvett, mis ravivat COVID-19 põhjustavat viirust.

Millal aga ühiskond saab vaktsineeritud, ei tea keegi. See oleneb EL-ist. Suurem osa ühiskonda usub vaktsiini ja loodab, et tänu sellele saaksime ka kriisist välja.