Tervisemurede korral tasub konsulteerida oma perearstiga, mitte Facebookiga.

Joseph Mercola - toidulisandite edasimüüja, oma teesid on pannud raamatutesse, mis käsitlevad teraviljavabu dieete. Gluteenivaba dieet on mõeldud tsöliaakia kontrollimiseks, diagnoosita ei tasu seda pidada, sest organism ei pruugi saada piisavalt kiudaineid. Mercola on homöopaatia-usku, lubades oma klientidele, et terakestega saab parandada autismi. Omakasupüüdmatu tohter? Pigem mitte, 2010. aastal kooris ta oma klientidelt seitse miljonit dollarit.

Christopher Shaw - see neuroloog on avaldanud WHO poolt põrmuks tambitud uurimustöö, milles väitis, et vaktsiini sidusosad võivad põhjustada autismi. See ei vasta tõele. Tema tulemused võisid pärineda asjaolust, et seda rahastas vaktsiinivastaseid ühendav fond, andes teadlasele ligi 900 000 dollarit. Ta istub ka ühe USA suurima vaktsiinivastaste lapsevanemate fondi nõukogus. Tema akadeemiline sõltumatus on seega küsimärgi all.

Paul Thomas - USA-s tegutsev perearst, kellelt võeti detsembris praktiseerimisluba ära. Oregoni meditsiininõukogu otsustas hiigelnimistuga perearsti - kellel on omanimeline perearstikeskus, tulusa ärina - tegutsemisloa ära võtta pärast seda, kui mitmed tema ravi all olevad lapsed ei saanud vajalikke vaktsiine. Näiteks levisid tema nimistus olevate laste seas rotaviirus ja leetrid. Thomas ei soostunud oma väikestele patsientidele vaktsiine tegema, müües lapsevanematele seeasemel homöopaatilisi vahendeid.

Micheal Elice - New Yorgis tegutsev arst, kes levitab oma teenuse reklaami vaktsiinivastaste internetilehtedel, pakkudes lapsevanematele "integreeritud perearstiteenust". Tema kliinikus saavad nii täiskasvanud kui ka lapsed teha erinevaid puhastusi, vitamiinikokteile ja viimaks "ravida autismi".

Andrew Moulden - Kanada arst, kes vaktsiinivastasusele lisaks uskus, et bakterid ei põhjusta haigusi. Võrdles end vaktsiinimaailma Galileoga, kes "paljastab tõe". Poliitiliselt toetas ka näiteks 9/11 vandenõuteooriaid. Just viimane oli ka tema aktiivse kuulutustöö iva - tal oli lühikene poliitiline karjäär, kogudes endale paarsada toetajat teel Kanada parlamenti. Sinna ta ei jõudnud.

Harold Buttram - vaktsiinivastaste seas on Buttramil autismiteemade kõrval lisaleib - Buttram kirjutas uuringu, milles püüdis siduda vaktsiinidega raputatud beebi sündroomi. See on sünge teooria, millega vaktsiinivastased saavad õigustada laste väärkasutamist, süüdistades lapsele tekitatud füüsilistes kannatustes vaktsiine.

Theresa Deisher - Stanfordi molekulaarbioloog, kelle sulest pärineb vaktsiinivastaste argument "vaktsiinid on tehtud abordijäänustest". See on eksitav väide, milles oli kübeke tõtt aastakümnete eest, kui vaktsiinitüübid väljaarendamisel olid, aga täna kasutatavate vaktsiinidega on lugu teine. Deisherist sai aga abordivastaste survegruppide reklaamnägu.

Robert Mendelson - See USA arst, kolumnist ja autor on selle nimekirja üks huvitavamaid. Ta tegutses alates 50ndatest, kirjutades ajalehtedes artikleid, mis teisi arste kritiseerisid. Ta külvas patsientides hirmu ja kahtlust, mõjutades just naisi, sest tema peamised teemad olid seotud günekoloogide ja laste vaktsineerimistega. Kui tema varajased artiklid aitasid meditsiinimaailmas levitada patsiendiga konsulteerimise ja ravimite kõrvaltoimeainete kirjeldamise vajalikkust, siis hiljem nägi ta end prohvetina, pöörates meditsiinisüsteemi vastu. Ta soovitas inimestel pöörduda kiropraktikute ning loodusravi poole ning vältida meditsiinitöötajaid.

Jeff Bradstreet - Floridas tegutsenud perearst, kes viis laste peal oma erakliinikus läbi hemoglobiiniravi, mis tema väitel aitas autismispektri häireid vähendada või neist sootuks vabaneda. Tema väidetele oli vähe teaduslikku toetust, kuid need olid populaarsed vaktsiinivastaste kogukonnas ning tema praksises pakutav ainulaadne teraapia tõi kenasti sisse.

Mary Ann Block - USA arst, kes inspireerib vaktsiinivastseid oma Texases asuvast praksisest. Naine tegeleb krooniliste häiretega, lubades neid ilma ravimiteta välja ravida. Nii näiteks lubavad tema teraapiad vabaneda aktiivus- ja tähelepanuhäirest; depressioonist, aga ka kutsuvad üles põletikke ilma antibiootikumideta ravima. Nende teraapiate hulka kuulub ka autismi ravi. Tema klientuur jõuab temani mitmetest raamatutest, mida ta välja on andnud.

Lucija Tomljenovic - eelmainitud Shawga koostööd tegev teadlane, kelle PhD on küsimärgi alla seatud. Nende kahe teadlase ekspertiis pole immunoloogias, kuid see pole takistanud neil avaldamast üle kümnekonna artikli, millest mitmed on hiljem tagasi võetud. Artikleid on rahastanud vaktsiinivastane mõttekoda Dwoskini fond.

Richard Deth - USA teadlane, kes on pakkunud, et antibakteriaalse toimega tiomersaal, mis on vaktsiinide üks koostisosa, võib põhjustada autismi. Teadusuuringud on püüdnud seda seost ka kinnitada, kuid seda pole leitud. Mees läks 2014. aastal pensionile, kuid on pärast seda on tema uuringuid edasi rahastanud samuti mitmed vaktsiinivastased fondid. Näiteks uurib ta praegu, kudias B12-vitamiin võib mõjutada autismi.

Rebecca Carley - New Yorgis praktiseerinud arst, kelle tegutsemisluba võeti ära 2000ndate alguses ebastabiilse käitumise ning vaimsete häirete tõttu, mille alusel leiti, et ta võib patsientidele ohtlik olla. Kuigi ta uuris alternatiivteraapiaid ka oma arstitöö ajal, siis tema loa äravõtmine polnud seotud vaktsiinivastaste (või alternatiivmeditsiini toetavate) seisukohtadega. Vaktsiinivastaste kogukond on aga teinud temast eestkõneleja, akrediteeridest teda tänagi "arsti" tiitliga.

Randall Tent - kiropraktik, kes lubab ravida kroonilisi haigusi igapäevaste toidulisandite ning pidevate vereanalüüsidega, mida ta oma kabinetis väikese summa eest usaldusväärselt klientidelt võtab. Nimetab end ise doktoriks.

Tetyana Obukhanych - Ukrainast pärit immunoloogiadoktor, kelle teesid on päevakorda tõusnud just koroonaviiruse tõttu. Nimelt väidab naine, et karjaimmuunsust pole olemas. Lisaks eitab ta ka lastehalvatust, teetanust ning mitmeid teisi vaktsiinidega välditavaid haigusi. Oma vaktsiinivastasuse on ta üles ehitanud argumendile, et kui ta lapsena leetrite vaktsiini sai, siis miks ta leetreid põdes? Teaduslik selgitus - mis peaks immuloogiadoktoril olema - et ükski vaktsiin ei ole 100% tõhus, ei leia kandepinda. Naine blogib aktiivselt, kirjutab ning kirjastab ise oma raamatuid ning lööb kaasa vaktsiinivastaste ringreisidel mööda USA-d.

David Davis - EMO arst, kelle leivanumber on rõhuda meditsiinitöötajate vaktsiinialase koolituse puudujääkidele. Jällegi on kirjutanud sellel teemal raamatuid ning avaldab videoid YouTube'is.

Kenneth Stoller - Californias tegutsev arst, kes kirjutab väikese lisapanuse eest lapsevanematele vaktsiinivabastusi kohtades, kus see nõutud oleks. San Francisco kohus süüdistas arsti leetripuhangu esilekutsumises piirkonnas.

Roby Mitchell - endine arst, kellelt on korduvalt tegevusluba ära võetud. Näiteks avaldas ta, et ketamiin ravib 6-aastase poisi autismi ning tema tõttu on surnud vähihaige, kellele ta lubas, et lehmapiima joomine pärast seda, kui looma on süstitud patsiendi verega, ravib kasvajat. Kuigi ta praktiseerida ei tohi, on ta oma töötasu sisse kasseerinud vaktsiinivastaste kaudu, kes ei süvene mehe kahtlasesse tausta. Parimaks kanaliks oma meditsiininõuandeid jagada? Facebook.

Boyd Haley - keemik, kes väidab, et tiomersaal tekitab autismi. Tema avaldusel puudub teaduslik taust, sest kuigi koolitatud keemik, puudub mehel väljaõpe meditsiinis. Oma kraadiga on ta eduka toidulisandite ettevõtte looja, mille peamiste müügiartiklite hulka kuuluvad raskemetallidest puhastavad tabletid. Levinud sõnakõlks detox turul.

David Ayoub - radioloog, kes on nimetanud vaktsiine genotsiidiks. Kuigi tal puudub vastav väljaõpe, on ta nimetanud vaktsiine veel ka "steriliseerimise tööriistaks" ning "kolmanda maailmasõjaga võrdseks kahjuks". Oma uurimustöö on teinud ise, teadlikult peavoolu ning tunnustatud ekspertide arvamusi vältides. Kuulsust pole ta aga teinud mitte niivõrd vaktsiinivastasena, sest tema radikaalsed seisukohad on ka vaktsiinides kahtlejatele liiga ekstreemsed, vaid eksperdina laste väärkohtlemise istungitel. Nimelt aitab ta väita, et luumurrud pole mitte füüsilise vägivalla tulemus, vaid terviserikke tunnus.

Robert Rowen - alternatiivteraapiate pakkuja, näiteks on ta maailma "enimtunnustatud ekspert" osooni teraapia teemadel. Rowen väidab, et osooniga saab ravida näiteks ebolat. Näiteks arvab ta ka seda, et GMO on hullem kui tuumakatastroof. Vaktsiini ja autismi seost (või õigemini olematut seost) pole ta küll teadaolevalt tunnistanud, aga ta usub, et vaktsiinidega ennetatavad haigused on kõik ravitavad osooniga.

Raymond Obomsawin - ärimees, kes toetab Andrew Wakefieldi MMR vaktsiini ja autismi omavahelise seose teooriat, mida on korduvalt meditsiiniteadlased hiljem ümber lükanud. Obomsawin väidab, et vaktsiinid ei kaitse meid haiguste eest, seda pakuvad erinevaid teraapiad (mida tema muidugi vajadusel vahendab). Näiteks C-vitamiini imeomadused, mida ka koroonaviiruse ravis on alternatiivravimeetodina levitatud.

Meryl Nass - bioloogilisi relvi uuriv teadlane, avaldas hiljem tagasivõetud uuringu siberi katku vaktsiini osas. Koroona ajal jagab sotsiaalmeedias vandenõuteooriaid, vaktsiinivastaseid seisukohti. Oma äratõrjutud teadlase imidžiga müüb internetis fänninänni, muuhulgas tasse ja T-särke.

Toni Bark - homöopaat, kes lubas õige toitumisega ning vaktsiinivaba eluga vältida haigusi. Suri eelmisel kevadel vähki.

Lawrence Palevsky - New Yorgis tegutsev perearst, kes oma praksises lubab just ennekõike lapsi ravida kroonilistest haigustest. Oma vaktsiinivastseid seisukohti levitab intervjuudes, konverentsidel, sotsiaalmeedias ning artiklites. Ta on üks vaktsiinivastase kogukonna staaridest, kes kogub vaatajaid (ja seega ka kliente) oma aktiivse vaktsiinivastase valgustustöö tõttu.

Suzanne Humphries - arsti peamised valeväited on seotud leetritega, mille on koondanud oma raamatusse. Näiteks väidab arst, et leetrid on kerge haigus, leetrivaktsiin põhjustab haigusi või suisa surma, leetrivaktsiin ei kaitse kõikide haiguse tüvede eest, antikehad on inimese organismile ohtlikud ning emapiim pakub lastele suuremat kaitset leetrite vastu kui leetrivaktsiin. Kõik need väited on valed, kuid viimastel aastatel seoses leetrikolletega on need aina enam kõlapinda saanud.

Sherry Tenpenny - USA arst, kes on vaktsiinivastased konverentsid teinud tuuriürituseks ümber maailma. Kirjutab raamatuid, millest ta mitte ainult ei soovita vaktsiine vältida, aga pakub arstina ka õiguslikke meetodeid selle tegemiseks.

Shiv Chopra - veterinaararst, kes 80ndate lõpus oli vilepuhujaks, kui ravimifirmad püüdsid piimaveiste toidu sisse sokutada hormooni, mis nende piimatootlikust suurendaks. Pärast avalikku tähelepanu, mis sellega kaasnes, hakkas arst paljastama kõikvõimalikku meditsiinisüsteemist. Kuigi tema toiduohutuse ning loomade heaoluga seotud paljastused on osutunud väga tänuväärseks, siis vaktsiinivastaste seisukohtade osas on asi kahtlasem. Mehel puudus väljaõpe, et hinnata või teadustööd vaktsiinide väljaarendamise ning mõju kohta teha.

Russell Blaylock - neurokirurg, kes on erinevaid toitude lisaaineid väitnud olevat ohtlikud. Sellised on näiteks MSG, suhkrud. Ta on vandenõuteoreetik, kes on näiteks väitnud, et Obama-aja meditsiini nõukogu liikmed soovisid USA-s ellu viia eutanaasia seadustamise. Seksuaalsel teel levivad haigused on tema sõnutsi külma sõja biorelv, mida kasutas ära Nõukogude liit, et USA-d allutada.

Nancy Banks - vaktsiinivastase kogukonna kõige mõjusamatest suunanäitajatest 2020. Dokumentaalfilmi "Vaxxed" kaasautor, antiglobalistlike raamatute autor. Ta on günekoloog, kes esialgu avaldas eriarvamust HPV-vaktsiini vajalikkuse kohta, kuid hiljem tegi endale juurde majanduse magistrikraadi ning hakkas raamatuid kirjutama globaalse meditsiinisüsteemi lõhkumiseks. Ta tõmbab endale jälgijaid just eetiliste ja arste süüdistava kõnepruugiga, ilma teaduslikku tausta minema.

Oleme artikli nimetanud "eksitavaks", sest nimed ning faktid on vaktsiini- ja teadusvastastel arstidel õiged, kuid need on esitatud ühekülgselt ning ilustavalt.

Tähelepanelik lugeja märkab, et mõned viited on puudu. See on teadlik valik, et mitte kasutada allikatena ebateaduslikke seisukohti levitavaid portaale ning nimekirjas loetletud isikute blogisid. Soovi korral võib iga lugeja need ise lihtsa vaevaga üles otsida.