Reinsalu rõhutas, et valitsus seadis vale eesmärgi: “Plahvatusliku viiruse leviku takistamise asemel hakkas peaminister tegelema tagajärjega – selle asemel, et piiranguid kohe karmistada, hakkas ta ette valmistama ravivõimalusi,” lisas Reinsalu.

“Praeguseid korraldusi poleks vaja olnud, kui valitsus oleks kohe algul reageerinud vastavalt teadusnõukoja soovitustele,” lisas ta.

Ossinovski juhtis omalt poolt tähelepanu, kuidas valitsus katsus esialgu lükata vastutust nendele inimestele, kes ei kanna maski. “See on kahetsusväärne, kuidas siseminister Kristian Jaani lubas sellele viiele protsendile lisakaristusi kehtestada, malakaga karistada ja trahvida.”

“Olukord on katastroofiline. Minu hinnangul oleks põhiseaduspärane tee kuulutada välja eriolukord. Peaminister peab võtma isikliku vastutuse. Praegu poeb Kallas ettekäänete taha, et tal pole selleks võimupädevust. Sel juhul tuleks see luua,” oli Reinsalu kriitiline.

“Vaktsineerimisel tuleb vajadusel appi võtta kaitseväe meedikud. Kuid jälle öeldakse, et kaitseväge ei tohi ilma eriolukorrata kasutada,” lisas ta.

Ossinovski tõdes, et sel nädalal oli vaktsineerimises mitmeid häid uudiseid. Küll ei olnud ta rahul 80+ vanusegrupi vaktsineerimisega erinevates maakondades. “Erinevus maakonniti on suisa neljakordne. Mõnes vallas oleme jätnud kõige abitumad vanainimesed kaitseta,” tõdes ta.

Saate lõpus tegid mõlemad opositsionäärid kriitikat ka digiriigi takerdumise suhtes vaktsineerimises, mille tõttu peavad perearstid sisestama andmeid vaktsineeritute kohta käsitsi ja Exceli tabelitesse.

Kuula ja vaata täispikkuses saadet videost.

Vaata valitsuse pressikonverentsi täispikkuses siit.