“Sugulaste sõnutsi anti poisile COVID-19 ennetamiseks kloordioksiidi,” kirjeldas prokuratuur ning alustas kriminaalmenetluse.

Süütu laps mürgitati surnuks.

Kaks nädalat enne seda suri Argentinas samasugustel asjaoludel 50-aastane mees, kes oli enne hukkumist MMS-i manustanud. Prokuratuuri nõustavad meditsiinieksperdid on veendunud, et mõlemad surmad olid seotud just kloordioksiidi suurtes kogustes tarvitamisega.

Pool aastat hiljem, tänavu veebruaris kajastas Business Insider, et mainitud surmade menetlemisel on prokuratuur hakanud huvi tundma Saksa päritolu MMS-aktivisti Andreas Kalckeri vastu.

Kalcker, kel teadaolevalt pole meditsiinivaldkonnas mingit pädevust, esines Ladina-Ameerika erinevates kanalites spetsialistina ning propageeris kloordioksiidi lahuse joomist, misjärel mürgise aine tarbimine kogu regioonis populaarseks tõusis.

Kriminaaluurimise all oleva Kalckeri videote ja “uuringuteni” jõudsid nüüd ka kõik need eestlased, kes mitme Eesti linna bussipaviljonides Koroonavaba Eesti reklaame silmasid ning reklaamitavat veebiportaali külastasid.

Reklaam jõudis Sirise kaudu bussipaviljonidele mitmes linnas, sealhulgas Viljandis (pildil).

Veebileht viitas kõige enam just Kalckeri videotele ja nimetas teda teadlaseks/arstiks (mida ta ei ole). Sakslane on Ladina-Ameerikas koroonaviiruse leviku tuules MMS-i propagandat levitava rahvusvahelise organisatsiooni Comusavi aktiivne kõneisik ja liige.

Eestis veabki mainitud veebilehte ning tellis reklaamid linnaruumi just Comusavi kohalik “filiaal” Comusav Eesti MTÜ. See on mõni nädal tagasi loodud ühing, mille juhatajad on ema-tütar Helen Ehandi ja Doris Vahtra.

“Meie ühist teavitusprojekti on täiel määral rahastanud kloordioksiidi kogukonna anonüümsed annetajad,” vastab Ehandi Eesti Päevalehele.

Ehandi väidab, et suhtlus Comusaviga toimuvat isiklikul tasandil. Eesti MTÜ-l olevat Lõuna-Ameerika liikumisega ühine eesmärk.

Portaal täis väärinfot

Kuigi Comusavi Eesti portaal suleti tarbijakaitseameti ettekirjutusega ja eemaldati ka reklaamid linnapildist, on endiselt alles MTÜ sotsiaalmeediakanalid. Mahavõetud portaali asemele on MTÜ loonud teistele veebiaadressidele mitu identset klooni.

Koroonavaba Eesti portaali ja sotsiaalmeediat täidavad pseudoteaduslikud allikad, mis jätavad pealiskaudsel vaatlusel usaldusväärse mulje. Enamik informatsiooni on eksitav või vale.

Näiteks viidatakse igati pädevale uuringule, mille järgi sobiks desinfektandina kasutatav kloordioksiid tõepoolest võitluseks COVID-19 vastu. Ent uuringus räägitakse pindade puhastamisest, ent loomulikult mitte selle aine joomisest.

Enda väidete tõestamiseks viidatakse muuhulgas Kalckeri läbi viidud “uurimistööle”, mis on avaldatud vähetuntud pseudo-teadusajakirjas Hilaris, mis on ära toodud ka rahvusvahelises “röövellike” teadusajakirjade nimekirjas.

MTÜ eestvedaja Helen Ehandi on erialalt filmikunstnik, töötanud seriaali “Pank” ning filmide “Sügisball” ja “Püha Tõnu kiusamine” kostüümikunstnikuna.

Linnamelu on ta seljataha jätnud ning naudib nüüd looduslähedast elu Võrumaal.

Seal veab ta MTÜ-d Loona Loomekeskus, mis paistab silma mitmesuguste esoteeriliste ürituste korraldamisega. Mais lubab Ehandi esinema kutsuda skandaalse endise perearsti ja pseudoteadusliku soodaravi propageerimise tõttu arstide liidust välja heidetud tohter Riina Raudsiku, kes on nimetanud MMS-i imeaineks. Seejuures on maksumaksjad seda loengusarja Võrumaa arenduskeskuse kaudu toetanud 5000 euroga.

Comusav Eesti juhataja Ehandi väidab Eesti Päevalehele, et tema ei tegele üldse MMS-i propageerimisega. Tema eristab nimelt MMS-i ja CDS-i.

Tegelikult on mõlemad kloordioksiidi mürgised lahused. Ehandi soovitab nii sotsiaalmeedias kui ka vastuses ajakirjanikule tarbida kuni 150 milligrammi kloordioksiidi päevas. See on absurdselt ohtlik. Ohutud kogused on sellest kümnetes kordades väiksemad ning ainuüksi mõne tilga tarbimine on ka tarbijate endi kinnitusel toonud kaasa mürgistusi. Näiteks USA vastavate ametite hinnangul saab maksimaalseks ohutuks koguseks lugeda 0.8 milligrammi kloordioksiidi liitri joogivee kohta. Puhtal kujul kloori maksimaalne ohutu piirmäär joogivees on Eestis 0.5 milligrammi.

Seitse surma USA-s ja populism Boliivias

Comusavi aktiivse kõneisiku Andreas Kalckeriga Argentinas seotud kriminaalasi ei ole ainuke selline näide. Mullu vahistati Kolumbias USA võimude palvel ameeriklane Mark Grenon, järjekordse mõjuisik kloordioksiidi propagandas.

Kolumbia võimude teatel seostatakse tema tegevust seitsme MMS-iga seotud surmaga USA-s. Grenoni teenistus inimesi tapva imeravimi propageerimisel oli 120 000 dollarit kuus. Nüüd süüdistatakse teda USA valitsuse petmises ja ravimiseaduse rikkumises.

Comusavi haaret ja mõju Ladina-Ameerikas näitab ilmekalt näide Boliiviast.

Juba mullu hakkasid Eesti vandenõuteooriate portaal Telegram ja teada-tuntud MMS-i propageerijad, nagu näiteks Janika Veski, levitama sotsiaalmeedias narratiivi, et Boliivia senat aktsepteerib kloordioksiidi ravina COVID-19 vastu, justkui see kinnitaks ametlikult selle mürgise aine ohutust.

Just Andreas Kalcker ja Comusav tegid parasjagu Boliivias imeravimile kampaaniat, kui vasakpopulistide partei MAS selles jumet nägi.

Pärast MAS-i valimisvõitu eelmise aasta oktoobris, kinnitaski valitsus kloordioksiidi COVID-19 aktsepteeritava ravimina ja tühistas riigi tervishoiuministeeriumi varasema hoiatuse selle ohtude kohta.

Boliivias toimunule kui positiivsele näitele viitab läbivalt ka Koroonavaba Eesti veebileht. Eestikeelsed MMS-i propagandamaterjalid, kaasa arvatud äsja asutatud Comusav Eesti haru väidavad, justkui oleks see otsus Boliivias koroonaviiruse probleemi välja juurinud.

See on valeinfo. 11 miljoni elanikuga Boliivias on surnud koroonaviiruse tagajärjel 12 240 inimest. Suurim viiruselaine leidis aset just mõni kuu tagasi, juhtumite haripunkt kestis tänavu jaanuarist veebruarini, ehk mitu kuud pärast valitsuse otsust MMS-i aktsepteerida. Saatuse irooniana haigestus jaanuaris Covidisse ka Boliivia MMS-poliitika peaarhitekt, terviseminister Edgar Pozo, kes põdes haigust nii raskelt, et pidi ametist loobuma.

Rõhutagem: absoluutselt kõikide arenenud riikide terviseorganisatsioonid on kinnitanud, et kloordioksiidi näol on tegemist inimesele ohtliku mürgiga ning selle seisukoha taga on väga tugev teaduslik põhi. Selle ravivat mõju COVID-19 vastu ei kinnita ükski pädev allikas.

Ilma liialdamata on MMS-i manustamine sama, mis valgendi joomine. Kõhulahtisus, oksendamine, maksa- ja kopsukahjustused selliseid sümptomeid kirjeldab USA toidu- ja ravimiamet hoiatustes seoses kloordioksiidi koroonaviiruse leviku järel taas kasvanud populaarsusega.

Pärnu ja Viljandi hämming

Eile tänavapilti tekkinud mürgist ainet koroonaviiruse raviks propageeriva veebilehekülje Koroonavaba Eesti reklaamid tulid šokina nii Pärnu kui Viljandi linnavalitsusele, rääkimata tervise- ja tööminister Tanel Kiigest.

Esimene kaebus reklaamide kohta laekus tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametile (TTJA) juba eile hommikul kella 10 ajal.

Reklaam jõudis Sirise kaudu bussipaviljonidele mitmes linnas, sealhulgas Viljandis (pildil).

„Me näeme, et reklaam ei vasta reklaamiseadusele, kuivõrd sisaldab teavet, mis viitab veebilehele, kus esitatakse valeteavet kloordioksiidi kohta, mis võib mõjutada inimese tervist. Kaalume nii selle reklaami kui seal sisalduva väärinfo kõrvaldamise võimalusi ning reageerime esimesel võimalusel,” ütles ameti pressiesindaja Airi Ilisson.

Täna hommikul teataski amet, et tegi veebimajutajale Zone Media ettekirjutuse veebilehe eemaldamiseks.

Nii Viljandi kui ka Pärnu väljendasid, et tänavareklaamid olid vastuolus reklaamiseadusega.

Mitmes Eesti linnas bussipaviljonide reklaamide eest vastutav Siris OÜ ei näinud endal aga mingisugust vastutust.

“Paraku kodulehel olev informatsioon on küsitav ja võib tekitada erinevaid arvamusi, mis ei tähenda, et Sirise reklaamiosakond peaks võtma selle eest vastutuse,” ütles ettevõtte juhatuse liige Risto Vanatoa pressiteates. Küsimustele ta ei vastanud.

Sirise esindaja ütles, et tema ei osanud reklaamiseaduse rikkumist neis reklaamides näha.

TTJA tegi Sirisele siiski ettekirjutuse reklaamide eemaldamiseks.

Eestis keelati MMS-i müük 2019. aastal, kuid mõnesaja eurosed trahvid ei ole selle turustamist Eestis peatanud. Tõsi, kaupmehed peavad olema nutikad ja tegema vaid mõned kosmeetilised muudatused toodete nimetamisel.

Kuigi Koroonavaba Eesti reklaamib kloordioksiidi imeravimina, ei turusta nad seda.

Eksperimendi käigus suunati Koroonavaba Eestilt prooviostu teha üritanud ajakirjanik MMS-i ise kokku segama. Isehakanud keemikutele pakub koostisosasid e-kaubamaja Mineral Garden.

Mineral Garden on terviseametilt saanud korduvalt trahvi keelatud aine müümise tõttu. Nüüd on kauplus hakanud müüma kloordioksiidi lahuse koostisosi eraldi pudelites. MMS-i kokku saamiseks peab klient ained lihtsalt ise kokku tilgutama.

Kes peaks eemaldama ohtlikud veebilehed?
Koroonavaba Eesti portaalide kõrvale on internetiavarustesse tekkinud ka veebileht koroonateave.ee, mis levitab hulgaliselt valeinfot ja alusetuid vandenõuteooriaid koroonaviiruse kohta.

Väljanägemise ja domeeninimega jäetakse endast mulje kui professionaalsest ja ametlikust kanalist.

“Viimasel ajal pöördutakse meie poole üha enam palvetega blokeerida leheküljed, millel levitatakse koroonaviirusega seoses valeinfot. Neil lehtedel võib olla osaliselt ka õigeid väiteid, kuid kogumis on tegemist infomaterjaliga, mis takistab edukat võitlust koroonaviirusega,” selgitab terviseameti pressiesindaja Merilin Vernik.

Need on enamjaolt kujundatud professionaalselt ning keeleliselt korrektsed, mistõttu ei suuda lugeja eristada, kas tegemist on ametliku ja teaduspõhise informatsiooniga või esitatakse seal valeväiteid.

“Enamasti on valeinfo lehekülgede autorite arusaamad viirustest, nende levikust ja immuunsusest väga pealiskaudsed ning sellest tulenevalt esinevad andmeanalüüsis tugevad puudujäägid,” räägib Vernik.

“Tavaolukorras ei pruugi sellised leheküljed ühiskonnale erilist efekti anda, kuid käesolevas kriisis võib iga valeotsus lõppeda traagiliste tagajärgedega. Kui jäetakse end valeinfo tagajärjel vaktsineerimata, inimene nakatub koroonaviirusesse ja sureb, lasub vastutus valeinfo levitajatel,” selgitab terviseameti esindaja.

Terviseamet on vestelnud veebilehtede majutajatega ning üldjuhul oodatakse selget juhist või isegi ettekirjutust, mille alusel saaks teenusepakkuja kliendilepingu lõpetada.

TTJA ettekirjutus just seda selles juhtumis võimaldaski.

Samas ei pruugi ka sellest abi olla, sest veebilehe saab alati viia Eestist välja või uuele aadressile (mida Koroonavaba Eesti juba tegi).

“Teeme veebimajutajatele ettepaneku sügavalt kaaluda, kas taoliste lehekülgede hoidmine nende serveris läheb ikka kokku ettevõtte eesmärkide ja ärieetikaga. Kõigele ei pea platvormi pakkuma,” nendib terviseameti esindaja.