Paraku on aeg lõplik suurus, mistap tuleb Beevoril valida milliseid sõja episoode lahata. Varasemast on maakeeles saadavad teosed Stalingradi lahingust D-päevast, Berliini langemisest ja kaheosaline teise maailma kokkuvõte. Nüüd siis „Ardennid 1944”.

Beevori seekordse valiku puhul võib olla nii pro kui kontra. Ardennid jäävad siinsetele kaugeks ning ühest küljest oodanuks Beevorilt ehk Moskva kaitsmise, Leningradi blokaadi, Kurski lahingu või Nõukogude armee üle piiride tungimise lahkamist. Ent teisalt on neist sündmustest niigi kirjutatud, kuid, nagu öeldud, on Läänerinde sündmused jäänud kaugeks. Seega Beevori raamatud täiendavad kenasti teadmisi.

Ardennides toimus Hitleri viimane katse sõjas pööret tuua ja Läänerinne purustada. Pealtnäha naiivne lootus, ent mis olnuks alternatiiv? Idarinne lagunes päevade ja tundidega. Seevastu olid liitlaste väed pärast Normandia dessanti ja kiiret edasiliikumist kurnatud, tekkisid probleemid varustusega ning lõpuks kaitses Ardenne napp väekontingent, kelle vastu plaanis Hitler korraldada teine Blitzkrieg. Äkki õnnestub, misjärel saaks lääne liitlastega ehk eraldiseisvalt rahu sõlmida ning sellega võita aega ning keskenduda ohule idast.

Hiljuti ringles sotsiaalmeedias meem: 1944. aastal maabusid 18-aastased noored Normandias rannikule (ja võitlesid seejärel Ardennides) teades ette, et suure tõenäosusega saavad nad surma, 2021. aastal valavad sama vanad „mehed” pisaraid, sest keegi kirjutas näoraamatus nende kohta ebakohase kommentaari. Eks ta ole, ajad muutuvad ja noored koos sellega...

Aga jah, Ardennide operatsioon oli brutaalne mõlemalt poolt. Sõjavange tapeti, tsiviilelanikke samuti – mine tea, äkki on viies kolonn. Algus oli sakslastele edukas, nad lõid lääneliitlaste vahele kiilu, kuid kütuseprobleemid, vähene manööverdamisruum ning vastaste masendavalt suur ülekaal õhus pööras edu teise suunda. Saksamaa kasutas ära kõik oma reservid ning kokku varises ka Läänerinne.

Siinkohal olid kirjas faktid, aga Beevori raamat on märksa sisukam ning kirjeldab seda, mis Ardennides toimus, lisaks faktoloogiale ka läbi inimhingede.