Paide Hammerbecki Põhikoolis toimunud üritusel ütles riigisekretär Taimar Peterkop, et riigi jätkusuutlikkuse tagamiseks on vaja kriitiliselt mõtlevaid kodanikke, kes oleks eestlaseks olemise enda jaoks läbi mõelnud. “Kes teavad, mõistavad ja oskavad väärtustada meie riigi lugu. Just sellepärast on meil vaja seda lugu jagada noorema põlvkonnaga, et neil oleks võimalus kanda toonast vaimu edasi.”

Paide kooli aulas kõne pidanud Lagle Parek ütles, et haridus on meie vabadus. “Elu ei pea olema kerge ja ilus. Huvitav elu on etem. Mida haritum sa oled seda huvitavam on.“

“Riiklus, iseseisvus, vabadus, ühiskonnaga suhestumine ja kõik taoline olid 30 aastat tagasi loomulik osa ka alles koolis käijate mõttemaailmas, rääkimata neist vanematest. Meil oli selle kõigega isiklik ja vahetu kokkupuude. Oleks paraku viga eeldada, et praegustel kooliskäijatel on see side ja mõttemaailm samasugune. Ta ei saagi olla. Ei peagi olema,” ütles
Kuressaare Gümnaasiumis toimunud tänuüritusel riigikontrolör Janar Holm.

Holmi sõnul on aga nende noorte asi ja vastutus neile osaks saanud õnne kasutada selle riigi ja ühiskonna edasiarendamiseks. “Ja leida oma isiklik suhe riigi ja ühiskonnaga, mille toimimise vastu huvi ülesnäitamine aitaks seda tulevikuvastutust paremini kanda.“

Taasiseseisvumise 30. aastapäeva tähistamise toimkonna juht Jaanus Rohumaa sõnul oli tänuürituste eesmärk selgitada ja mõtestada nooremale põlvkonnale taasiseseisvumisega seotud sündmuste ja inimeste tähtsust. “Need üritused liidavad omavahel põlvkondi ja meie senised kohtumised on olnud mõlemale poolele huvipakkuvad ja värsked,” ütles ta.

Rohumaa märkis, et 30 aastaga on okupatsiooni haav tervenenud ning inimesed vaatavad taasiseseisvumise sündmustele juba kerge pilguga. “Toidutalongidele, inflatsioonile ja okupatsioonivägede tankidele vaadatkse leebe muigega. Toona oli see aga Eesti rahva jaoks suur katsumus.”

“See ühtsustunne, mis suudeti luua 30 aastat tagasi, on toonud meid tänasesse päeva. Ja võib julgelt öelda, et uus põlvkond kannab seda sama vaimu edasi,” lisas ta.

Ta lisas, et Riigikantselei tänab kõiki neid inimesi, kes aitasid 30 aasta eest Eesti omariiklust taastada ning ka neid, kes on pühendanud oma aega toimunud tundmaõppimiseks, mõtestamiseks ja edasikandmiseks.

Kokku 15 koolis toimunud üritustel osalesid lisaks peaministrile ka haridusminister Liina Kersna, sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, mitmed riigikogu liikmed ja 20. Augusti Klubi liikmed. Aga ka Lagle Parek, Marju Lauristin, Tõnis Lukas, Ülle Madise, Kristina Kallas, Valdru Mikita, Taimar Peterkop ja Villu Kõve.

Lisaks headele ettevõtlikele Eesti koolidele aitasid tänusündmuste õnnestumisele kaasa noorteprojektide meeskond Grete Radvilavicius ja Madis Somelar.

* Käesolev artikkel on avaldatud riigikantselei 30aastat.ee projekti raames.