1x
00:00

„Peapiiskop Urmas Viilma on korduvalt nimetanud luteri kirikut Eesti suurimaks MTÜ-ks ja seetõttu peaks riik [tema hinnangul] seda kohtlema teatud mõttes eriliselt. Ka mitmed riigiametnikud on Viilmaga nõus,” räägib sarja üks autoreid Eero Epner.

Epneri sõnul ei tohiks kiriku suurust mõõta ainult numbritega. „Mulle tundub, et selle MTÜ suurus tuleb sellest, et religioossete organisatsioonide ümber on veel mingi aura: inimesed, kes kunagi kirikus ei käi, peavad seda ikkagi oluliseks. Seega ei piirne kiriku mõjuväli ainult kirikuseintega.”

Eesti Päevalehe ajakirjanik Holger Roonemaa tõi esile, et artiklisarja eesmärk ei ole kritiseerida usku. „Me tahame näha, millised ambitsioonid on kirikul kui organisatsioonil Eesti ühiskonnas ja poliitikas. Urmas Viilma, keda me Eeroga intervjueerisime ühel korral ligi kaks tundi järjest ning ta oli meie pärast maha jäämas Muhu praamist, oli väga avameelne. Ta rääkis põhjalikult ja varjamata oma ambitsioonist, mismoodi kirik peabki rääkima poliitikutega võrdsel tasemel ning sekkuma nendesse küsimustesse, mis puudutavad meie igapäevast elu.”

Daniel Vaariku veetavas podcast’is astuvad üles ka ajakirjanikud Mari Mets, Oliver Kund, Riin Aljas ja Martin Laine.