Muudetud 01.09. Politsei on andnud avalikkusele eksitavat informatsiooni. Siiski kuna ühtegi politseitöötajat veel vaktsineerimisstaatuse tõttu ametist vabastatud ei ole, siis jääme ootama "riskianalüüsi" tulemusi, et vastavalt sellele käesolevat lugu täiendada-täpsustada. Täpsemalt saab lugeda siit Delfi uudisest.

Teadaolevalt pole ajalist limiiti vaktsineerimata teenistujatele seatud. PPA peadirektor ärgitas töötajaid oma kirjas vaktsineerima, et kõnealuse analüüsi tulemused soodsamad oleks. Selle tulemused peaksid laekuma oktoobris.

Mida väidetakse?


EKRE liige, kes varemgi vaktsiinivalesid levitanud, Edmond Penu, jagab nüüd oma Facebooki seinal teadet sellest, kuidas PPA-s sunnitakse teenistujaid ühe kuu vältel end vaktsineerima ning väidetavalt on väga paljud politseinikud seepeale esitanud lahkumisavalduse.

Postitus on jõudnud umbes nelja tuhande eestikeelse kasutajani.

Kumbki neist väidetest ei vasta tõele.

Kuidas on asi päriselt?

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja Janne Pikma sõnas Faktikontrollile, et vaktsineerimine pole politseis kohustuslik.

"PPA-s on vaktsineeritud üle 80 protsendi inimestest. Vaktsineerimine pole olnud kohustuslik ja seni pole ükski inimene esitanud lahkumisavaldust, mis oleks kaitsesüstimisega seotud. Samuti pole kedagi vallandatud seetõttu, et ta poleks vaktsineerimisega nõustunud."

Politsei on tellinud meditsiinilise riskianalüüsi, et hinnata, millistel töödel on politseiteenistuja töötaja nakatumise ja viiruse levitamise risk nii kõrge, et vaktsineerimine peaks olema sajaprotsendiliselt tagatud.

"Ohuhinnangu tulemuste põhjal otsustame, kuidas kaitsesüstimise põhimõtetega edasi liigume ja millised on asutuse võimalused inimesi suunata, olgu see siis täiendavate piirangute, nõuete või soodustustega,“ lõpetas Pikma.

Augusti keskpaigas võttis valitsus vastu määruse, mille järgi on võimalik vaktsiinist mittetervislikel põhjustel keelduvat inimest vallandada. Siiski ühe "ei" peale kedagi töölt vabastada ei saa. Tööandja peaks eelnevalt tegema muudatusi töökorralduses, näiteks tõstma inimesed, kes vaktsineerida ei saa ümber töölõikudele, kus kokkupuude klientidega väiksem või pakkuma maske, visiire jms ohutusvahendeid (1).

Faktikontrollile saadeti pärast avaldamist ka Ida prefektuuris allkirjastatud käskkiri, milles vabastati rida politseiteenistujaid ametist. Kuigi käskkirja esimene lause sedastas üheselt "teenistujad vabastatakse tööülesannetest teenistustähtaja möödumisel", arvasid paljud interneti-posijad, et tegemist on vandenõuteooriaga ja inimesed lasti lahti nende vaktsineerimisstaatuse tõttu.

PPA Ida prefektuuri personalitalituse juht Veronika Remsel kommenteeris, et käskkirjaga vabastati teenistusest viis Sisekaitseakadeemia kadetti, kes töötasid suvevaheajal Ida prefektuuris patrullpolitseinikena. "Seejuures jätkavad neli kadetti teenistust osalise koormusega õppetöö kõrvalt ning vaid üks kadett vabastati teenistusest täielikult."

31. augustil edastas PPA peadirektor Elmar Vaher teenistuse siselisti kirja, mille pealkirjastas järgnevalt: "PPA-s töötades on kohustus ennast ära vaktsineerida". Teates on juttu tellitud riskianalüüsist, mille tulemustest selgub, millistes tööliinides tuleb end tööohutuse tagamiseks vaktsineerida. "Vajadusel täiendame kõrgema nakkusohuga tööliinide ametijuhendeid vaktsineerimise nõudega, mis tähendab, et kaitsesüst epideemilise levikuga nakkushaiguse vastu muutub neil ametikohtadel töötamise kohustuseks. Kui töötaja vaktsineerimisega ei nõustu, siis töösuhe temaga lõpetatakse," kirjutab Vaher.

Oktoobris valmiv analüüs näitab, kas inimesed tõesti ametist vabastatakse. Täna soovitatakse rangelt politseinikele süsti, et säilitada ametkonna töövõime. Esialgne postitus siiski valetab, sest kuuajast vaktsineerimistähtaega pole seatud.

Otsus: Kohalik poliitik valetab sotsiaalmeedia. Politseitöötajaid ärgitatakse vaktsineerima, kuid mitte ajaraamide sees. Samuti pole teada, et kirja tõttu oleks ametnikke lahkunud.