„Isamaa seisab eesti keele eest. Igas omavalitsuses peavad lapsed saama selgeks eesti keele. Eestikeelne õpe peab algama lasteaiast." (Programmi lk 1)

Sarnase lubaduse leiab ka EKRE Tallinna programmist, milles lubataks, et "teeme nelja aastaga kõik Tallinna lasteaiad eestikeelseks" ja "ei luba suruda koolidesse ja lasteaedadesse sooneutraalsust, homopropagandat, multikultit või muid eestlaste elujõudu pärssivaid võõraid äärmusideoloogiaid. Lapsed peavad saama koolist parima hariduse, eestimeelse kasvatuse ja eluterved väärtushoiakud.

KONTROLL

Kontrollime, kas Isamaa ja EKRE lubadused seista eesti keele õppe eest lasteaedades ja tegeleda lasteaia õppe sisulise poolega, on vastavuses Hea Tava punktiga - „Valimislubadused on seotud valitava esinduskogu pädevusega."

Kohaliku omavalitsuse pädevus

Kohaliku omavalitsuse ülesanne on lasteasutuse asutamine, rahastamine ning tegevuspinna tagamine. Üldreeglina toimub õppetöö lasteaedades eesti keeles, kuid kohalikul omavalitsusel on võimalus teha erandeid ning asutada ka võõrkeelse õppega lasteasutusi. Aga ka võõrkeelses lasteaias peab olema tagatud riiklikule õppele vastav eesti keele õpe. (Koolieelsete lasteasutuste seadus §10, § 8 lg 1, 4)

Lasteaedades toimub õppetöö riikliku õppekava kohaselt ja õppekava rakendamise eest vastutab lasteasutuse direktor. Lasteaia õpetajal on õppekava rakendamisel võimalus arvestada piirkonna kultuurilise omapära ja rahvatraditsioonidega. Kohalik omavalitsus ei saa mõjutada lasteaedade õppetöö sisulisi küsimusi. (Koolieelsete lasteasutuste seadus § 16)

Teadus- ja haridusministeeriumi üld- ja kutsehariduse keelepoliitikaosakonna kommentaar

Kohaliku omavalitsuse kohustuseks on eesti keele õppe võimaldamine alates kolmandast eluaastast olenemata lasteaia igapäeva keelest. Täna on lisaks kasutusel ka lõimitud tegevused, eesti keele tugiõpe ja keelekümblusmetoodika. Rühmades on rakendatud ka 153 professionaalset eesti keele lisaõpetajat. Osaline keelekümblus on rakendatud eesti keelest erineva õppekeelega lasteasutuses alates kolme aastaste laste rühmadest, täielik keelekümblus aga alates viie aastaste laste rühmadest . Keelekümbluse, tugiõppe ning eesti keele õppeks eesti keelest erineva emakeelega lastele eraldatakse riiklikke toetusi.

Otsus

Eesti keele õppe tagamine on juba praegu kohaliku omavalitsuse kohustuseks võõrkeelse kodukeelega lastele nii eestikeelse kui ka võõrkeelse õppega lasteaedades. See toimub riiklikult kinnitatud õppekava alusel. Selle rakendamine ja sisustamine on lasteasutuse enda kohustus. Tänases olukorras on veel kohaliku omavalitsuse pädevuses otsustada, kas lasteasutuse õppekeel võiks olla võõrkeel, seega EKRE või Isamaa tõepoolest võib otsustada võõrkeelsed lasteaiad sulgeda, kuid tähelepanuväärne on ka see, et küsimus on juba lahendamisel ka riiklikul tasemel. Nimelt, uue seaduseelnõu kohaselt muutubki õpe lasteasutustes eestikeelseks. Mis puudutab aga EKRE lubadust seoses sooneutraalsuse või multikultuursuse käsitlemisega lasteasutustes, siis siin jäävad EKRE käed lühikeseks - selliseid otsuseid tuleks langetada kas riiklikult õppekava tasandil või on tegemist lasteaia töötajate või direktori pärusmaaga.

Nii ja naa

PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid.

Faktikontrolli KOV-valimiste eri eesmärk on kontrollida kohaliku omavalitsuse volikogu valimistega seotud väiteid, valimislubadusi ja väljaütlemisi, et tagada võimalikult faktipõhine ja valimistega seotud ühiskondlik arutelu. KOV-eri kontrollid järgivad samu faktipõhisuse, läbipaistvuse ja erapooletuse põhimõtteid ning kontrolli protsessi nagu tavalised kontrollid. Projekti rahastatakse Aktiivsete Kodanike Fondi toetusest, mida vahendab Avatud Eesti Fond koostöös Vabaühenduste Liiduga. KOV-eri kontrollidele antakse üks viiest hinnangust: eeskujulik, hea, nii ja naa, kasin, ja puudulik.

Faktikontroll kontrollib ainult kas väljaütlemised lähevad hea valimistavaga kokku ja ei soosi ega kritiseeri ühtegi erakonda ega maailmavaadet.