28. septembril avaldas Eesti 200 oma Facebooki leheküljel postituse, milles avaldati järgmine seisukoht: ,,Eesti 200 peab kahetsusväärseks veel aasta tagasi katuserahade vastu olnud Reformierakonna otsust jätkata katuserahade maksmist regionaalsete investeeringute sildi all. Ei katuserahadele! Vali Eesti 200!"

Eesti 200 reklaam

Kontrollime siinkohal kahte asjaolu. Esiteks, kas erakond on eksinud hea valimistava vastu ning teiseks kas erakond on levitanud valeinfot väites, et aasta tagasi on Reformierakond olnud katuserahade jagamise vastu.

KONTROLL

Hea valmistava kohaselt tuleb jälgida, et valimislubadused oleksid seotud valitava esinduskogu pädevusega. Kontrollime, kas katuserahade jagamise takistamine või selle vastase seaduseelnõu algatamine kuulub kohaliku omavalitsuse pädevuste hulka.

Katuseraha on juriidiliselt riigieelarve eraldis. Katuserahade jagamist otsustatakse riigieelarve teise ja kolmanda lugemise vahel ning selleks peab ettepaneku tegema riigikogulane. Seega kuulub katuserahade jagamine riigikogu pädevusse mitte kohalike omavalitsuste haldusalasse.

Kuigi seisukoht, et Eesti 200 takistaks katuserahade edasist jagamist nende KOV-i valimiste programmi ametlikult ei kuulu, siis antud postituses on üritatud jätta valijale mulje nagu katuserahade jagamine nende valituks osutumisel saaks läbi. Samas ei kuulu vastav seadusloome isegi mitte kohalike omavalitsuste pädevusse ehk on eksitud hea valimistava vastu.

OTSUS

Puudulik

KONTROLL

Eesti 200 postituses väidetakse, et Reformierakond on olnud katuserahade vastu. Väidet kontrollides selgub, et tõesti on Reformierakond esitanud teemal teravat kriitikat. Näiteks on Kaja Kallas nimetanud katuserahade jagamist vastutustundetuks ning on eelmine detsember veel kritiseerinud katuserahade jagamist tervisekriisi tingimustes. Samuti on erakond viimasel neljal aastal loobunud katuserahade jagamisest.

OTSUS

Õige

PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide või vastuolu hea valimistavaga, saada see julgelt aadressile faktikontroll@epl.ee.

Eesti Päevalehe, Delfi ja Eesti Väitlusseltsi 2017. aastal käivitatud Faktikontrolli projektis jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad kontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid.

Kohalike valimiste erikontrolli eesmärk on hinnata kohaliku omavalitsuse volikogu valimistega seotud väiteid, valimislubadusi ja väljaütlemisi, et tagada võimalikult faktipõhine ja valimistega seotud ühiskondlik arutelu.

KOV-eri kontrollid järgivad samu faktipõhisuse, läbipaistvuse ja erapooletuse põhimõtteid ning kontrolli protsessi nagu tavalised kontrollid ning projekti rahastab Aktiivsete Kodanike Fond.

Valimiskontrollis hinnatakse ainult seda, kas väljaütlemised lähevad hea valimistavaga kokku, see ei soosi ega kritiseeri ühtegi erakonda ega maailmavaadet.

KOV-eri kontrollidele antakse üks viiest hinnangust: eeskujulik, hea, nii ja naa, kasin, ja puudulik.