Tänavu kutsume teid üles arutlema muu hulgas selle üle, milline on koroonajärgne ehk „postpandeemiline” maailm. Mis muutub kriisi tõttu paremaks või halvemaks? Võtkem horisondiks Eesti, Euroopa või kogu maailm, kiigakem viie, kümne või viiekümne aasta taha.

Valdkondi, mida koroonapandeemia on mõjutanud, on ju lõputult – majandus, demokraatia, kultuur, haridus, tervishoid, sport, meelelahutus jpm.

Kuidas annaks koroona tekitatud kriisi ja selle õppetunde parema tuleviku loomiseks ära kasutada? Näiteks aitamaks Eesti viie kõige rikkama/õnnelikuma/turvalisema riigi sekka või võitlemaks üleilmse kliimakriisiga. Kuidas saavutada, et elu oleks ka 50 aasta pärast veel elamist väär ja me ei peaks siis rääkima juba „postapokalüptilisest” maailmast?

Need on vaid juhuslikud näited, millega loodan teid kirjutama inspireerida. Tegelikult on endiselt teretulnud kõik artiklid, mis tegelevad küsimusega „Mis saab homme?”, ja koroonat ei peagi üldse mainima.

Mis on praegu Eesti suurim probleem? Milline on unistuste Eesti, kus tahaksid elada 2050. aastal? Mida tuleks juba praegu teha, et homne päev ei oleks ainult üks häda, ikaldus ja kriis?

Mis on praegu Eesti suurim probleem? Milline on aga unistuste Eesti, kus tahaksid elada 2050. aastal? Mida ja kuidas teha juba täna nii, et homne päev ei oleks ainult üks häda, ikaldus ja kriis?

Eelmise aasta konkursi võitis Tõnis Jürgens artikliga „Rohelise digimeedia illusioon” (EPL, 15.12.2020). Ta kirjutas sellest, et internet saastab maailma peagi rohkem kui lennuliiklus kokku, ja kutsus üles piirama digitaalse meedia kasvu ehk ökoloogilist jalajälge.

Žürii ootab osalema heade mõtetega lugusid, mis on hästi põhjendatud, tuginevad faktidele, on lahedasti loetavad, selge sõnumi ja edasiviiva järeldusega. Seekord on meil uuendusena ka parima noore eriauhind, millega soovime ärgitada sõna sekka ütlema eelkõige tudengeid, aga miks mitte ka kooliõpilasi – neid, kes sellessamas „homses” kõige rohkem elama peavad.

Teie inspireerimiseks avaldame selle ja järgmise nädala jooksul meie enda ajakirjanike mõtteid paremast homsest. (Nende kirjutised konkursist osa ei võta.)

Sel aastal ootame arvamuslugusid konkursile „Mis saab homme?” 5. detsembrini. Aga soovitame saata artikli juba enne 15. novembrit. Sel juhul saate kingituseks Delfi Kogupaketi pooleaastase lugemisõiguse. Lisatingimus on kirjutada nii hea lugu, et see jõuaks ka leheveergudele.

Lisainfo konkursi kohta: epl.ee/homme

Jaga
Kommentaarid