Mais suri ootamatult Tallinna 21. kooli õpetajanna, keda koolipere leinas. Juba siis postitasid vaktsiinivaletajad erinevatesse sotsiaalmeedia gruppidesse väiteid, et algklassiõpetajanna surm oli tingitud vaktsiinist.

Kuulujuttudele üles ehitatud teade vaibus aga peagi maha. Seda kuni selle nädalani, kui see uuesti Facebooki postitati.

Kuidas on asi päriselt?

Esmalt saab postituse viraalsust analüüsides ruttu aimu, kuidas inimesed postitavad sotsiaalmeediasse kontrollimata kuulujutte.

Esialgne postitaja kirjutas sotsiaalmeedias, et Liivalaia gümnaasiumi õpetaja suri suvel pärast teist vaktsiinidoosi.

Pisut hiljem parandas ta oma Facebooki postitust. Ta täpsustas, et inimene suri hoopis kevadel ja töötas tegelikult 21. koolis. Nimelt pole Liivalaia gümnaasiumit enam Tallinnas olemaski, see kool kannab 2013. aastast nime Südalinna kool (1).

Algautori esialgsest, parandamata versioonist tegi keegi teine kasutaja kuvatõmmise ja jagas oma lehel, kuulutades: "Palun jagame! [...] Teeme sellele fake-pandeemiale koos lõpu!". Just see kuvatõmmis jõudis ühe päevaga üle 30 000 kasutajani, originaalpostitaja versioon paari tuhandeni.

Kumbki jagajatest ei jaga täpset infot, kuidas nad oma väites kindlad on, kust informatsioon pärineb või kas neil üleüldse oli lahkunud naisega mingisugune side.

Pöördusime ravimiameti poole uurimaks, kas õpetaja surm võis olla seotud vaktsiiniga. Ravimiameti esindaja vahendas Faktikontrollile, et mitte ainult pole lahkunud õpetajanna nimelist surmateatist neile uurimiseks laekunud, vaid tema nimele pole edastatud ametisse mitte ühtegi vaktsiini kõrvaltoimeteatist üleüldse.

Seejuures soovitas juba kevadel ravimiameti esindaja Maia Uusküla oma kahtlustest teada anda, et neid vajadusel lähemalt uurida. "Lähedased võivad alati esitada kõrvaltoime teatise. Arstid esitavad siis, kui peavad seost vaktsiini ja terviserikke vahel võimalikuks. Õhumüügiga ei ole mõtet tegeleda keegi kuskil suri..." Uusküla kirjutas kommentaari otse neile, kes õpetaja surma üle internetis spekuleerisid.

Ravimiametisse pöördumise asemel edastasid info "vaktsiinisurmast" sotsiaalmeedia asjatundjad hoopis EKRE parlamendisaadik Kalle Grünthalile.

Pöördusime igaks-juhuks siiski ka Südalinna kooli poole. Sealne direktor teatas Faktikontrollile, et tegemist on väljamõeldisega. "Pole kuulnudki ja tegu täiesti jama postitusega. Meil puudub sellest igasugune informatsioon."

Otsus: Tegemist on valega.
Inimesed levitavad kontrollimata infot, mille tõsise kahtluse osas pole kuude vältel midagi ette võetud. See ei takista alusetult väitmast, et naise surm just vaktsiinist tingitud oli.

Jaga
Kommentaarid