Üleeile postitati Facebooki grupis "Maskide, QR-koodide, immuunpasside ja kiipide vaba ning eluterve Eesti", nagu oleks Mustamäel surnud vaktsineerimise tagajärjel keegi teismeline poiss.

Postituse autor jagas: "Tead, sain just teada, et eelmisel nädalal sai Mustamäe polikliiniku Synlabi telgis 18-aastane noormees süsti ja suri kohapeal. Siis tuli kohale kapo ja hoiatas kohapeal viibivaid meedikuid, et nad suu kinni hoiaksid. Kas seda juhtumit on juba kusagil kajastatud? On selle kohta infot?"

Tänaseks on postitaja oma vaktsiinivale eemaldanud, kuid kuvatõmmis ringleb sellest hoolimata edasi.

Kuidas on asi päriselt?

Ravimiameti andmetel ei ole 18-aastaseid noormehi koroonavaktsiini tagajärjel surnud (1). Ei Mustamäel ega mujal.

Sellele, et tegemist on väljamõeldisega, viitab ka asjaolu, et Synlab üleüldse koroonavaktsiine ei teegi. Synlabi avaliku testimise kommunikatsioonijuht Gerly Kedelauk vahendas, et Synlab on meditsiinilabor ning tegeleb vaid PCR-proovide vastuvõtmise ja analüüsiga.

"Lisaks pole Synlabil kirjeldatud kohas Mustamäel testimispunktigi. Selles kohas on avaliku testimise punkt, kus Medicumi proovivõtjate abil saab ninaneelust ja kurguloputusvedelikust anda proove. Kontakteerusin ka Medicumiga, kust kinnitati, et seal ei vaktsineerita inimesi," sõnas Kedelauk.

Synlabi esindaja sõnas, et nad suhtuvad sellisesse valesse väga tõsiselt. "Tegemist on lausvalega, avaliku laimuga nii Synlabi kui ka kaitsepolitsei osas."

Tänaseks Facebookist kadunud postitus anti kohe edasi ka terviseametile ja veebipolitseile.

Eesti kaitsepolitsei tegevusvaldkond (2) on seotud Eesti vabariigi vastu suunatud tegevuse tõkestamise ning ennetamisega. Vaktsineerimine nende teemavaldkonda ei kuulu.

Otsus: Tegemist on valega. Synlab ei vaktsineeri inimesi, 18-aastast poissi pole vaktsiini tagajärjel ravimiameti andmetel surnud ning kapo ei tegele vaktsiinipunktides inimeste kontrollimisega.

Jaga
Kommentaarid