Nädal algas dramaatiliste kaadritega Valgevene jõustruktuuride saatel Poola piirile saabunud inimmassist, kes loopisid kive Poola piirivalvurite suunas ning üritasid kangutada piiritõkkeid kaigaste ja metallist lattidega. Kommenteerijad mõistsid sellise tegevuse hukka.

Angela: „Tere tulemast uued euroolased! Siin on teile korterivõtmed ja igakuine sissetulek. Jõulu turul näeme ja joome glögi koos!”

kaporatuuri hunta: „Need ongi need ettevõtjad, hambaarstid ja teadlased, keda meile aastal 2016 lubati.”

Külahull: „Aga ei pea ju Poola piiri ääres külmetama, alati saab kodumaale tagasi minna.”

Lähtru moonamees: „Keerake nendel Vahemere paatidel ninad ümber ja saatke Iraagi turistid Bagdadi tagasi!”

eid_1532f58e5717a6: „Millal need petetud migrandid ükskord taipavad, et neid on tanki pandud ja et neil pole mingisugust lootust sealt läbi murda. Kui lõpuks aru saavad, võiksid Minski vallutamise ette võtta.”

Teisipäev, 9. november

Teisipäeval tulid esimesed reageeringud Poola-Valgevene piiril toimuvale Eesti võimuesindajatelt. Nii valitsusjuht Kaja Kallas kui ka välisminister Eva-Maria Liimets mõistsid Valgevene tegevuse hukka. Kommenteerijatel oli ka sel teemal ühte ja teist arvata.

AM: „Leedu ja Poola on ju täieõiguslikud NATO riigid. Tegemist pole mitte mingi nn humanitaarkriisiga, vaid sisuliselt ründega ehk vägivaldse sissetungiga riigi territooriumile. Miks "sõbrad ja liitlased" appi ei tule?!?”

paljas paris: „Ma arvan, et kui meie piiril midagi sellist oleks, siis võtaks Kaja Kallasel poolteist nädalat jokutamist ja pole ka välistatud, et kõige pealt öeldakse „põgenikele” „Teretulemast!” ja siis mõne kuu pärast hakatakse ohkima, et põgenikud „pole päris need”. Ptüi!”

njah: „Selles asi ongi, et impotentne EL vastumeetmete asemel, mõistab teravalt hukka, manitseb, avaldab protesti. Ainult blaa blaa blaa.”

Kolmapäev, 10. november

Loomulikult pööravad paljud seoses Poola sündmustega ka pilgu lääne poole ja ootavad, et Brüsselist või Washingtonist, aga miks ka mitte Berliinist tuleksid selged sõnumid või mis veel parem- konkreetne tegutsemine. Seni on piirdutud stammväljenditega murest ja uutest sanktsioonidest, ent tegusid on vähe. Kommenteerijad mõistsid enamuses sellise lödipüksluse hukka.

siim kremli tagant: „Oleme näinud ppeale Krimmi, et ega see Venemaale vastu astumine lääne tegelastel hästi välja ei kuku. Ammu oleks tulnud need lennufirmad Euroopa mandril ja Põhja-Ameerikas musta nimekirja panna nagu Põhja-Korea lennufirmad. Ega siit ka midagi kõvemat ei tule kui see, et pannakse Eiffeli torn ja Brandenburgi värav Poola lipuvärvidesse kui metslased juba Varssavi all on.”

paks kass: „Küsimus meie asjapulkadele. Kas Eesti „on valmis” või tõesti ostetakse okastraati ja veetakse seda piirile laiali?”

Johannes Laator: „Ei tea mis seal mõelda... korjake need tondid piiri pealt kokku, otse buss ja lennujaama.... ja tagasi oma riiki! Kulukas lõbu aga palju lihtsam kui nende näruste diktaatoritega laliseda.”

Gentle Wolf: „Kas EL saab üldse peatada lennuliiklust kolmandate riikide vahel? EL saab kaitsta oma piiri. Vanasti avati piiririkkujate peale tuli. Kuniks nood idamaa turistyid pole pole piiri ületanud on nad lihtsalt turistid ja võivad tutvuda Valgevene vaatamisväärsustega. Aegu tagasi kirjutati, et "pilet Euroopasse" maksab 2000-5000€ per naase, seega on turistidel justkui õigustatud ootus edasi pääseda - nad on ju maksnud. Aga seda, et nad vale asja eest on maksnud, saavad nad ilmselt aru alles siis kui kuulid lendavad. Sõnaga, peab tegema midagi sellist, et turistid imekähku oma kodumaale tagasi tahaksid minna.”

eid_1520232c6f0389: „Arvestades, et inimõiguslased on aktiveerumas, küllap said Moskvast käsu, on ainus lahendus panna firmadele kohustus lennata Minski asemel Berliini.
Ja polegi Poola piiridel enam muresid.”

Neljapäev, 11. november

Keset Poola piiril puhkenud kriisi tuli saksa lehele Die Welt meelde, et 20 kilomeetri kaugusel Eesti piirist asuvas Pihkvas on lennujaam ja seda võib kasutada mitte ainult selleks, et meie idanaabrid saaksid sõita Sotšisse, Anapasse, Krimmi, Antalyasse ja Šarm el-Šeiki puhkusele, vaid ka selleks, et Iraagist või mujalt Lähi-Idast migrante tuua ja need Eesti poole teele juhatada. Kommentaariumis oli selle kohta palju mõtteid.

artur kurk: „Praegu oleks õige moment mitte hädaldada selle üle mitu nädalat võtab okastraadi vedamine Lõuna-Eestisse või imestada, et Pihkvas lennuväli on (see on sääl 1930ndatest ja fritsud peaksid seda ju teadma!), aga kutsuda Taavi Rõivas ja Mart Helme vaibale ning küsida, et „mehed, kus on piir, mida te lubasite ehitada?” Üks kekutas puukelladega ja teine mögises raadios, aga mida ei ole, on piir, mida meile alates 2014. aastast on lubatud. 7 aastat on lubatud ja käega pole kärbsepesa ka tehtud, et nüüd peab midagi okastraadist pinisema. Häbi teile!”

Ando: „Jaani teatas, et ollakse valmis. Saame peagi teada, kui valmis ollakse.”

RicoTico: „Mul on tunne, et pigem ollakse valmis pärast roheliste kilekottidega piiriületajate sooje junne koristama kui miskit muud. Lisaks pole ju praegugi teada, kui palju inimesi üle eesti piiri iga päev siseneb. Eriti näiteks Lätist. Ilmselt kuskil umbes teatakse, kuid täpsem asi on arvatavasti riigisaladus, kuna numbrite suurus võiks põhjustada rahva rahulolematust.”

paks kass: „Siililegi selge. Putjal-batjal on vaja kokkuaetud kahurilihast lahti saada ja kui Poola neid sisse ei lase siis tuleb leida auk, kuhu nad toppida.”

Reede, 12. november

Eks elu käis ka Eestis, mitte ainult Poolas ja Valgevenes. Mida aeg edasi seda suuremaks kasvab rahulolematus Kaja Kallase tegevusega või õigemini tegevusetusega. Nurinat on kuulda ka Reformierakonnast endast, vähemalt selline mulje jäi Andrus Ansipi poolt Vilja Kiislerile antud intervjuust. Ja ka kommentaariumis on palju neid, kes Kallasega rahulolematud on. Nii, et juttu jätkus kauemaks.

Marekerm: „Ma olin Ansipi ajal reformierakonda toetaja. Kuidas nad küll oma nii nõrga juhi valisid?”

Ivan Makaronov: „Kaja Kallas ei saaks isegi taarapunkti juhtimisega hakkama. No ausalt...”

flotist: „Ansip räägib nii nagu on. AGA kas keegi tõesti kujutaks ette Liina Kersnat peaministrina?”

dr. house: „Ansip meeldis mulle peaministrina, oli kuidagi autoriteetne. Kõik peale Ansipit.. pole sõnu, ei suuda kedagi tõsiselt võtta.”

Vaatame: „Tagasivaates tahaks Ansipi aega, meeskonda tagasi. Juhtimine oli selgem. Ka Mart Laar oli hea, aga tänane valitsuse udukogu on Andromeda.”