Poola piiril toimuv tõi muremõtted ka Eestisse ja sel nädalal hakati valmistuma vaikselt halvemaks ka meie idapiiril. Kommentaariumis oli selle teema kohta erinevaid arvamusi.

krahv fersen: „Poleks õigel momendil Rõivase ja Ratase valitsuste ajal niisama sooja õhku võngutatud ning idapiir välja ehitatud, siis poleks „ajutisi” rajatisi vaja, oleksid püsivad, need mida peale Krimmi lubati. Aga jälle ei vastuta keegi ja ega keegi midagi enne tee kui migrandid Kaja Kallase juures Kiiu-Aablas on.”

sir Tilberdaa: „Meie näitame neile traati, nemad näitavad meile lõiketange.”

alasti paris: „Võib arvata, et kui Poolas läbi ei pääseta, siis minnakse üle Läti piiri, kus ka siseministeeriumi haldusala on alarahastatud ning alamehitatud olnud juba kümnendeid, nagu ka Eestis. Sealt minnakse põhja poole ja sulla-sulla parvedega Helsingi poole, mida kajastavad kõik progressiivsed ja eesrindlikud kanalid eesotsas NY Timesi ja Guardianiga.”

uurer.33: „Piiri kindlustamine on juba nagu koera söötmine, kui hunt juba karjas on! Juba Euroliidu asutamise aegu oleks pidanud piirid paigas olema. Brüsselist ei kuule kippu ega kõppu välispiiri tugevdamiseks. Mis riik see on, kus piirid ei pea. Isegi Nõukogude Liit omas kindlat piiri, vähemasti Lääne suunal.”

Saksa liidukantsleri kohustusi täitev Angela Merkel helistas Valgevene diktaatorile Aleksandr Lukašenkale ja uuris, millised on tema tingimused, et ära lõpetada oma naabrite ahistamine Valgevenesse saabunud Lähis-Ida „turistide” poolt. Kommenteerijatel oli rahvusvaheliste suhete kohta oma nägemus.

Toomas Saaremaalt: „Et siis Saksamaa tegi euroliidus esimese/olulise sammu ja tunnustas Lukašenkat ametliku Valgevene presidendina.”

Peep korsten: „Jälle tõmmatakse Euroopa naabruses elavate bandiitide ees küür selga. No kaua võib?”

Gentle Wolf: „Mõned päevad tagasi kirjutasin samasse rubriiki mõttekese, mis tõsi, pole minu originaalmõte vaid loetud juba aegu tagasi (vbla isegi nõuka ajal ... kuskilt Välispanoraamist). Asja idu: kõik sanktsioonid kaotavad õige pea oma mõju ja viivad sanktsionide lõpetamiseni, sest: Kaabakas sigatseb, talle kehtestatakse sanktsioonid, mispeale kaabakas sigatseb veel rohkem ... tal pole midagi kaotada ja oma mängureegleid ta ei muuda. Sanktsioone muudkui tugevdatakase, mispeale kaabakas sigatseb veel ja veel ja veel ... kuniks sanktsiooni kehtestajal ütlevad närvid üles ja hakkab mõtlema, mida teha, mispeale kaabakas ütleb, et kui sanktsioonid maha võtan, siis lõpetan ka sigatsemise. Just nii on juhtunud ka Valgevenes. Teine huvitav moment on see, et ma laen Eesti ajalehest Valgevene diktaatori arvamust kuid mitte EL arvamust!? Üldisest tonaalsusest jääb mulje, et kui keegi siin on paha, siis on need poolakad kuna ... poolakad, kujutage ette, on relvastatud mehed saatnud rahulike turistide vastu!? Alles oli Valgevene paaria, aga nüüd hakatakse tekitama muljet, et Valgevene on lumehelbeke kurja Poola kõrval.”

Hääl armastuse saalist: „Aga kui häda ähvardab neid inimesi, siis miks Valgevene ja Venemaa neid ei aita ning miks asüüli ei paluta nendelt riikidelt?”

Kesknädalal käis pauk, mis raputas uinunud Eesti poliitikamaastikku: keskkonnaminister Tõnis Mölder taandus ametist, tuues põhjuseks kehva tervise ja isiklikku laadi probleemid. Sellest jahmusid ka Delfi kommentaatorid, kuid kogusid end peagi.

sven twistedsister: „Kesk on ikka kinni kuskil 20. sajandi 30ndates, kus teatati, et see ja teine parteitegelane on väsinud või sunnitud raske haiguse tõttu oma parteipositsioonilt lahkuma. Kuidas sai noor mees nüüd nii ära väsida kui isegi seitsmendas kümnendis ja ühe jalaga Savisaar katsub igal valimisel jälle rivis olla ning roomab veel kas või kulmude peal kandideerima? Mingid lollid nõuka aja formuleeringud, selge, et põhjused on teised.”

parim lahendus: „oleks selle mõttetu ministeeriumi likvideerimine. Suur hulk raha hoitaks kokku ja riigile tuleks see ainult kasuks.”

Hei: „Ilusa pildiga kus pea kiilas ja eesti mets kah maha raiutud (juukseid sama palju kui lageraiega lagedaks tehtud Eestis) astub tagasi ja kõik on õige ja ei mingit vastutust lisaks 6 kuu hüvitis. Ju sealt mingi jama tulemas veel...”

Iga väljaande kroonijuveeliks loetakse ikka arvamustoimetust ning huvitavaid arvamuslugusid ilmus palju ka sel nädalal. Neljapäevase lehe juhtkiri tõukus Tõnis Mölderi lahkumisest, selles seisab järgnev: „Möldri asemele asub Erki Savisaar, keda sõbralikud kolleegid riigikogust peavad keskkonnateemadel pädevaks. Möldrist nõrgemat ministrit Savisaarest arvatavasti tõesti ei saa, kuid siiski oleks Keskerakonnal olnud üks veel õigem käik – tuua Jüri Ratas valitsusse.” Kommenteerijaid intrigeeris mõttelend keskkonnaminister Ratasest väga. Aga oli ka eriarvamusi.

Peep Kõvask: „Mõttetud mökud. Ratas ja Kallas on sama mõisa köie kaks lohisevat otsa.”

kivileen evimaa: „Ratas on universaal, omal ajal kasutas Savisaar Ratast raskusena linnapeatoolil, kui pidi ise korraks ära käima. Mees nagu orkester!”

Lüüve Lüpsik: „Ratas ei saa seda kuidagi teha, siis oleks tema tagasiastumine jaanuaris veelgi naeruväärsem. Nüüd on tal vähemalt vormiliselt kõrgem koht.”

Karuke: „Pole neid kumbagi sinna vaja. Viimane asjalik peaminister oli Ansip.”

Reedel said selgeks Tõnis Möldri lahkumise põhjused, kui selgus, et ministri viis ametist kasiinosõltuvus. Kommenteerijatel oli jälle asjast oma visioon.

Viiol2?: „No ja siis? Käib litsimajas või kasiinos keegi oma raha eest, siis las olla... Järelikult pole meile veel kogu lugu ära räägitud, sest Eestis on kõigil asjadest nagu maine või au suva. Ilmselt tuleb asjale veel lähiajal jätku...”

thor: „Eks neid arvamusi on seinast seina. Aga pange KE ministriks lihtne lüpsja või koristaja või mõni muu lihtne inimene. See on aus ja otsekohene ja vähemalt saab inimene oma töö eest (toolil istumise eest) head palka. Tundub, et meie valitsuses ongi trendiks igasuguseid luusereid panna ministriteks.

midagi: „Kui sõltuvusega seoses riiigisaladuse luba ei anta, siis pole kohta ka ministritoolil. Et sõltuvus viib ikka küll ametist. Samas muidugi ei eita, et seal võib veel palju musta pesu taustal olla.”

альфаiзане кiберкрокоділ: „Ajas "kogemata" pangakaardid segi kasiinos?”