Loos paljastatakse “salajane dokument”, milles väidetakse, et Pfizer on 5–11-aastastele mõeldud vaktsiini koroonavaktsiini sisse lisanud “salajast südameinfarkti ravimit” trometamiini.

Väidetakse, et trometamiini lisades ei vaja vaktsiin enam lahjendamist soolalahusega ning seetõttu võivad lapsed, kes koroonavaktsiini saavad, kannatada südameinfarktide käes. Pakutakse, et trometamiini lisamine vaktsiini koostisosade sekka aitab võimalikke südamehäireid peita.

Kuidas on asi päriselt?

Ravimiameti esindaja selgitas, et trometamiin (kasutatakse ka nimesid trometamool ja Tris puhver, THAM) on laialt kasutatav abiaine ravimitööstuses kui lahuse pH tasakaalustaja (teisisõnu puhverdaja) ja emulgaator suukaudsetes, süstitavates, nahale ja limaskestadele manustatavates ravimvormides ning silmaravimites. Samuti kasutatakse seda ühendit laialdaselt kosmeetikatööstuses. Näiteks Eesti suuremates ilutoodete veebipoodides leidub ohtralt ennekõike Korea kosmeetikat, küüneõlisid, näokreeme või -maske, milles trometamiini leidub.

Trometamool on ka paljude toimeainete koostises soola moodustaja (ketorolak, fosfomütsiin, dinoprost jne). Abiaine (puhtal kujul) on kirjeldatud Euroopa Farmakopöas ning ravimite tootmisel kasutatav trometamiin peab vastama selles kirjeldatud kõrgetele kvaliteedinõuetele.

Trometamiin ei ole südameinfarkti ravim. “Seda küll võidakse kasutada metaboolse atsidoosi ehk organismi happe-aluse tasakaalu häire raviks, kuid sel juhul on manustatavad kogused võrreldamatult suuremad. Siis võivad olla annused suuremad kui 100 g,” vahendas ravimiameti esindaja Merilyn Säde. (1)

Trometamiin tõepoolest lastele mõeldud vaktsiinis on, mida esialgses “täiskasvanute Pfizeris” ei olnud. Küll aga pole välistatud “laste” süsti kasutamine üle 11-aastaste peal. Ravimi infolehelt (2) nähtub, et trometamiini lisamine on andnud vaktsiinile stabiilsemad omadused, mis võimaldab seda säilitada pikemalt külmikus (10 nädalat vs 4 nädalat) (3).

Küll aga ei vasta tõele, et ainet sisaldavaid süste ei peaks täiendavalt lahjendama.

Ravimiameti esindaja selgitas, et kui kõigile üle 12 aasta vanustele on süst saadaval kahes vormis (süstedispersioon, mis ei vaja lahjendamist ning sisaldab trometamiini; lahendamist vajav kontsentraat trometamiinita), siis lastele mõeldud süst vajab lahendamist füsioloogilise soolalahusega, et oleks tagatud täpne annus.

“Uuringute käigus on leitud, et lastele piisab väiksemast vaktsiiniannusest (10 mikrogrammi COVID-19 mRNA vaktsiini). Lastele manustamiseks tuleb vaktsiin, mis täiskasvanute puhul ei vaja lahjendamist, siiski eelnevalt lahjendada füsioloogilise soolalahusega ning seejärel manustatakse 0.2 ml preparaati. Üks lastele mõeldud annus sisaldab äärmiselt väikeses koguses trometamiini (suurusjärgus 0.1 mg),” vahendas ravimiameti esindaja.

Lisaks pole trometamiini lisamine mRNA vaktsiini uus asi. Nimelt on see Modena Spikevax vaktsiinis olnud sidusaine juba süstimise algusest alates, Pfizer on selle nüüd hiljem lisanud (4).

Trometamiini seostamine teiste tervisehädadega (näiteks tromboosiga) on eksitav, sest trometamiini mõju on uuritud ainult metaboolse atsidoosi raviks kasutanud patsientidel (5), lastel pole vaktsiini sidusainena (näiteks ka Dengue viiruse vaktsiin üle 9-aastastel lastele).

Jaga
Kommentaarid