Mis toimub biolaborites?


Selleks, et asjast kõige lihtsamalt aru saada, tuleb esmalt teha selgeks, mis on biolabor. Biolabor on labor, kus uuritakse erinevaid elusorganisme, sealhulgas viiruseid, rakke, baktereid ja muud sarnast. Need eksisteerivad igal pool üle maailma. “Igal haiglal, suuremal ülikoolil ja nii edasi, on oma bioloogiline labor,” ütles Tartu Ülikooli viroloogia kaasprofessor Margus Varjak.

Bioloogilisi laboreid on vaja selleks, et näiteks viiruste puhul uurida, kuidas need käituvad ja töötada välja leviku takistamiseks olevaid viise. Näiteks vaktsiine. “Uuritakse ja hoiustatakse viiruste patogeene, mis on täiesti tavaline protsess. Igas riigis,” ütles Varjak.

Eile, 11. märtsil ilmus portaalis Telegram artikkel, mis näitab nagu oleks biolaborite toimimine Ukrainas midagi erakordset ja salastatut. Vaatamata sellele, et artikli toimetaja ja telegram.ee eestvedaja Hando Tõnumaa on pikalt kahelnud koroonaviirusega seonduvates teemades, siis on ta veendunud, et just viirus on see, mida Ukraina oma laborites sepitseb.

Eile ilmus vandenõust pakatav uudis portaalis Telegram

Tõnumaa artiklis oli läbivalt juttu patogeenidest. “Eraldi ütles Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja, et ukrainlased töötavad surmavate patogeenide, sealhulgas katku ja Siberi katku kallal,” oli kirjas artiklis. Iseasi kui usaldusväärseks saab pidada Vene välisministeeriumi, kuid faktipõhisuse huvides teeme selgeks, mis on patogeenid.

Patogeenid on mikroorganismid, mis kutsuvad esile haigust. Lühidalt on tegemist selle viiruse osaga, mis taimi/inimesi/loomi viirust külge saades haigeks teeb. See on üks peamisi asju, millest vandenõuteoreetikud kinni on hakanud - patogeen ehk miskit ohtlikku, järelikult on nendega tegelemine samuti ohtlik.

”Patogeenid ei ole relvad, nende uurimisprotsess on tavaline praktika,” ütles Varjak. “See, et patogeene uuritakse on hea ja kasulik, sest siis me saame paremini aimu, kuidas need mingi viiruse puhul toimivad. Sellepärast seda uuritaksegi igal pool.”

Seega, kuna biolaborites uuritakse haigusi, viiruseid, muud organismile ohtlikku, siis on paratamatu, et sealhulgas käiakse laboris ringi ka patogeenidega.

Mis on bioloogiline relv?


Bioloogiline relv on bakter või viirus, mis lastakse teadlikult ja pahatahtlikult elusorganismidesse, et kellelegi liiga teha. Näiteks Siberi katk ehk antraks, mis oli levinud bioloogiline relv Esimese ja Teise Maailmasõja ajal (1). Toona saab näiteks tuua Natsi-Saksamaa, mis kasutas antraksi biorelvana, süstides seda Argentiina farmiloomadesse, mis omakorda viidi USAsse söögilauale.

Bioloogiline relv aga ei tähenda, et seda toodetakse igas bioloogilises laboris. Biolaborid eksisteerivad igal pool, ka Eestis on väga mitu biolaborit, kuid see ei tähenda, et nendes biorelvi toodetaks. Teadlased lihtsalt uurivad elusorganismide käekäiku selleks ettenähtud keskkonnas - laboris.

Hirm ja paanika


Kuna puuduvad tõendid, et Ukrainas biorelva tehtaks (2), siis miks räägivad juhtivad figuurid, et need samad biolaborid Ukrainas ei tohi Vene armee kätte sattuda? Lihtne selgitus on see, et nad ei tea, mida Vene väed seal tegema hakkaks, kui see juhtuks ehk seda, kuidas laboritega ümber käidaks.

“Laborites tegutsemiseks peab olema väga spetsiifiline pädevus - sinna ei lasta igatüht ka argipäeviti sisse, miks peaks nüüd teisiti olema,” kommenteeris olukorda Varjak. Nii Ukrainas kui ka mujal maailmas on biolaborid valve all. “Reeglina on sõjaväeline kaitse ja kaamerad ja nii edasi, sest need on nagu Pandora laekad. Kui vale inimene avab, siis tuleb vaid halba.”

Nagu eelnevalt sai selgitatud, siis biolaborites tehakse tööd patogeenidega - uuritakse, et paremini nendest aru saada. Kui patogeenidega tegelevad inimesed, kel ei ole selleks pädevust, siis on need ohtlikud mitte vaid talle, vaid kõigele ümbritsevale.

“See on ka põhjus, miks ütles WHO, et Ukraina laboris olevad patogeenid tuleks hävitada,” lisas Varjak. Põhjus ei ole selles nagu vandenõuteoreetikud väidavad - et laboris on miskit “varjata”. Põhjus on täiesti lihstalt selles, et tegemist on nii ohtliku uurimisvaldkonnaga, et valedesse kätesse sattumine tähendaks tervisekriisi.

 “See on täiesti tavaline praktika, et laborid saavad oma rahastuse eri riikidest,” kommenteeris Varjak USA seost Ukraina laboritega.

USA rahastus


Palju on ka juttu sellest, et USA rahastab Ukraina biolaborit. See ühetahuline väide on lihtne levima, sest see kinnitab väga tugevalt Kremli narratiivi, et USA provotseeris agressiooni Ukrainas. “See on täiesti tavaline praktika, et laborid saavad oma rahastuse eri riikidest,” ütles Varjak. Üleüldiselt on teaduspõhised uuringud rahastatud rahvusvaheliselt. “Edasijõudnumad riigid aitavadki neid, kes teistest veidi maas on. Näiteks Norra aitab Eestit,” lisas ta.

USA on olnud koostöös Ukraina terviseametiga juba aastast 2005, et aidata arendada nende rahvatervise laboreid (3).

Kokkuvõttes - Ukraina labori rahastamine USA poolt pole midagi salajast, uut või tavapäratut. Riikide vastastikune abi teaduse arengu eesmärgil on tavapärane praktika.

Tõnumaa kirjutatud Telegrami artikkel on tänase päevaga levinud nii sotsiaalmeedias kui ka mitmes Telegrami suhtlusplatvormi grupis. Facebookis loeti esimese viie tunniga Telegrami postitust 2200 korda.

FAKTIKONTROLLI HINNANG: Kogu arusaamatus Ukraina biolaborite teemadel tuleneb ilmselt võõrastest terminitest ja arusaamatust kommunikatsioonist. Biolaborid on igalpool, ka Eestis ning nende eesmärk on uurida elusorganisme, mitte luua biorelvi. See, et USA rahastab Ukraina laborit, on loomulik ja tavapärane. Venemaa on loonud vastupidise narratiivi lihtsalt selleks, et õigustada enda sõjategevust Ukraina aladel.

Jaga
Kommentaarid