Kommentaar postituse all

Mida väidetakse?

Esialgses (nüüdseks pisut toimetatud, kuid suures osas muutmata) tekstis väideti, et läinud reede õhtul läks ühe Tartu ööklubi juures massikakluseks venelaste, ukrainlaste ja eestlaste vahel. “Mida võis eeldada ja karta, nii ongi juba lahvatanud pinged erinevate rahvuste vahel ka Eestis,” kirjutas väljaanne.

Allikaks kasutati väidetavat pealtnägijat, kes kirjeldas sündmust, kus “verd lendas” ja kisa oli palju.

Esialgne uudis, mis avaldati portaalis Uued Uudised

Kuidas on tegelikult?

Politsei Lõuna prefektuuri kommunikatsiooninõuniku Kerly Virki sõnul ei võtnud väljaanne ühendust politseiga, et pealtvaataja väidet kinnitada.

“Midagi sellist ei juhtunud, politsei ei saanud väidetud öö jooksul ühtegi sellist väljakutset,” ütles Virk Eesti Päevalehele.

Uute Uudiste väärinfo peale reageeris ka üsna pea politsei- ja piirivalveameti Facebooki lehekülg, mis antud valeväited sotsiaalmeedias ümber lükkas.

Seepeale muutis Uued Uudised oma esialgse artikli teksti, kuid valeväited jäid siiski püsima.

“Läinud reede õhtul läks pealtnägijate sõnul Tartus ühe ööklubi juures kakluseks, kus oli kuulda osapoolte seas nii vene kui ka eesti keelt. Kohale oli väidetavalt tulnud nii politsei- kui ka kiirabi,” väideti loos seekord. Pealkirjast oli jutt sõjapõgenikest eemaldatud.

Täiendatud uudis, mis avaldati portaalis Uued Uudised

Kerly Virki sõnul küsis kommunikatsioonibüroo Tartu patrullidelt üle kõik võimalikud stsenaariumid. Uuriti näiteks, kas reede ööl võis politsei reageerida hoopis väiksemale kaklusele või kaklusele, mis võis aset leida mujal, mitte tingimata klubi ees.

“Ei, sellist kaklust, kuhu oleks sekkunud politsei ja kiirabi, reede öösel ei toimunud,” kinnitas Virk.

Ka Tartu kiirabi pole sellisest olukorrast kuulnud. “Tavaliselt, kui on suur ja verine kaklus, siis kiirabi läheb kohale koos politseiga,” ütles SA Tartu Kiirabi juhatuse esimees Veronika Reinhard.

Ta lisas, et kirjelduse järgi jääb mulje, et kakluses olnud mitu kannatanut ja reageeriti suurte jõududega.

“Me oleksime teadlikud, kui selline sündmus päriselt juhtunud oleks.”

Seega väide, nagu oleks reede öösel toimunud Tartu tänavatel verine kaklus, ei vasta tõele. Veel vähem massikaklus venelaste, ukrainlaste ja eestlaste vahel.

Kommentaar postituse all

Lisaks väitis väljaanne, et Ukraina sõjapõgenikud üritavad kiirendada elamislubade saamist altkäemaksu tasumisega. Ka selle kohta pole võimalik politseilt kinnitust saada.

EKRE ja väljaanne Uued Uudised on peale sõja algust järjepidevalt kritiseerinud Eestisse tulnud põgenike arvu.

Eesti Päevalehel ei õnnestunud saada erakonnalt selgitusi, miks EKRE selliseid valeväiteid levitanud on.

OTSUS: Vale. Tegemist on valega, mille eesmärk on praeguse põgenikekriisi valguses tekitada hirmu ja paanikat.

Jaga
Kommentaarid