Päev hiljem postitas ka teinegi EKRE liige, et hambaraviks enam riigil raha pole. Tegemist on Aadu Birnbaumiga, kes aga ei toonud välja mingit kokkupuudet teemaga - lihtsalt esitas väiteid faktidena.

EKRE liige levitab sotsiaalmeedias valeväiteid

Mida väidetakse?


“Täna teatas mu lapse hambaarst, et ta ei saa lapse hambaid edasi ravida kuna haigekassa rahad on otsas. Eks selle karmi reaalsusega, et riik on vaene, tuleb hakata vaikselt kohanema,” kirjutab Facebookis Poolamets.

Birnbaum läheb see-eest sammu võrra edasi ja väidab, et lapsed hambaid ravida ei saa, kuid põgenikud saavad ikka. “Siin pole enam midagi muud teha, kui soovida EKREle edu võimule pürgimisel!” kirjutas ta väidete kokkuvõtteks.

Nii on tulnud välja järgmine väide. Eesti lapsed tasuta hambaravi ei saa, kuid sõjapõgenikud saavad jätkuvalt tasuta.

Just see viimane väide on taaskord osa Ukraina sõjapõgenike vastase viha õhutamisest ning siseriiklike pingete kasvatamiseks. Poolametsa väidet on viimase ööpäeva jooksul näinud pea neli tuhat kasutajat, Birnbaumi oma kolm tuhat.

Arusaamatus hambaarstiga ei tähenda, et lapsed enam tasuta hambaravi ei saa

Kuidas on tegelikult?


Faktikontroll uuris nii Birnbaumilt kui ka Poolametsalt väidete aluste kohta. Esimene meile ei vastanud, Evelin Poolamets aga selgitas juhtunut küll.

“Viimane kord teatas arst, et ei saa meile uut aega panna kuna neil on haigekassa rahad otsas,” kirjeldas Poolamets.

Haigekassa lükkab toodud väited kohe ümber. “Eesti Haigekassa jaoks on laste hambaravi üks olulisemaid teemasid, mis tähendab, et laste hambaravi osas me järeleandmisi ei tee,” ütles Päevalehele haigekassa pressiesindaja Sander Rajamäe.

Segadus on tekkinud hoopis sellest, et inimesed ei saa päris hästi aru hambaravi süsteemist. Nimelt sõlmib haigekassa iga kliinikuga lepingu, kus on fikseeritud haigekassalt saadav rahastus. See leping kohustab arstidel märku andma, kui lepingus olev kompensatsiooni maht hakkab täis saama.

“See tähendab, et lepingumahu täitudes on hambaarstil võimalik küsida Eesti Haigekassalt lisarahastust,” selgitas Rajamäe. Ta lisas, et hetkel nad näevad, et vaid üks erakliinik Eestis on jõudnud lepingus märgitud mahus 95 protsendi täituvuseni ja keegi mahtu veel ületanud pole. Seega pole keegi ka veel raha juurde küsinud.

“Praeguseks on esimese poolaasta 19 miljoni suurusest rahastuses kasutatud hambaarstide poolt kokku 10,1 miljonit eurot ehk 54%. Seega on juuni lõpuni laste hambaravi rahastusest kasutada veel üle 8,8 miljoni euro,” täpsustas Sander Rajamäe.

Raha ei ole otsas ei hambaravi kliinikutel, ega ka haigekassal endal. Kui peaks nii juhtuma, et kliinikule määratud toetus on tõepoolest otsas või otsa saamas, siis on võimalik saada lisarahastust. Tasuta hambaravita Eestis lapsed ei jää.

Kuid mis juhtus kliinikus, et segadus üldse tekkis? Poolametsa sõnul öeldi lihtsalt, et haigekassa rahad on otsas. “Ma ei taibanud täpsustada, sest mulle öeldi, et haigekassa rahad on otsas ja uut aega ei saa panna, seega ma sain aru, et edasine tasuta ravi pole enam võimalik.”

Kahjuks ei saanud Faktikontroll kommentaari Virudent hambaravi kliinikult, kus antud probleem tekkis. Ilmselt tekitas olukord lihtsalt osapooltes segadust. “Kui hambaarstid annavad patsientidele sõnumi, et raha ei ole, siis palume patsiendil pöörduda meie poole, misjärel võtame hambaarstiga ühendust ja räägime, kas ta vajaks ehk lepingumahtu juurde. Oleme igati huvitatud, et kõik sellised olukorrad saaksid väga kiire lahenduse,” julgustas Rajamäe haigekassa poole pöörduma.

Birnbaumi lisatud väide nagu võetakse Eesti lastelt hambaravi toetus ära ja sõjapägenikele jääks tasuta hambaravi alles, ei vasta ka tõele. Faktikontroll on sellest juba korra kirjutanud, kuid meeldetuletuseks - sõjapõgenikud saavad taotleda ajutist kaitset, mis annab neile fikseeritud ajaks samad õigused ja kohustused nagu eestlastele. Sealhulgas ka tasuta hambaravi alla 19- aastastele.

Otsus: Vale. Eestis ei lõpetata laste hambaravi ning haigekassa rahad ei ole otsa saanud. Ei vasta tõele ka väide, et eestlased hakkavad maksma ja põgenikud saavad tasuta. Nii ei ole.

Jaga
Kommentaarid