Kultuuriminister Tõnis Lukas kommenteeris kuuendal augustil Rally Estonia turvalisust öeldes, et “võin rõõmuga öelda, et spordielu ja kultuurielu on käima läinud ja nakatumisjuhte ei ole ette näidata nendelt üritustelt.” Lukas väidab hiljem, et seetõttu kaalutakse ka teatud spordivõistlustele seetõttu erandite tegemist, lubades osalemist ka tippsportlastele, kes tulevad riikidest, kust hetkel Eestisse sisenemine lubatud ei ole.

KONTROLL

Kontrollime, kas Lukasel on õigus, et nakatumisjuhtumeid spordi- ja kultuuriüritustel ei ole. Selleks teeme selgeks, millistest üritustest jutt üldse käib, sest kultuurisündmused on üpriski laialdaselt mõistetav termin. Pärast Tartumaa ööklubide puhanguid ei saaks kindlasti väita, et öine kultuurielu oleks juhtumite vaba. Siinkohal loeme ööklubid kultuuriürituseks, sest eriolukorra ajal kehtisid neile samasugused piirangud.

Küll aga mõistame, et piirangute ära võtmine toimus erinevate avalike sündmuste puhul eriaegadel, kusjuures ööklubid olid eraldi kategoorias. Seega, ei saa kindlalt väita, et Lukase mõeldud kultuurisündmustel oleks olnud nakatumisjuhte.

Teiseks vaatame spordiüritusi. Delfi sport andmetel võistlesid Läti noored sportlased Haanjas toimunud Suure-Munamäe 4. Rattarallil ning neist kahel tuvastati hiljem koroonaviirus. Sama artikli alusel pole Eesti Jalgrattaliidu peasekretäri Urmas Karlsoni sõnul sellest kedagi teavitatud ning kollet pole tekkinud.

Kuigi suurt haiguspuhangut pole kultuuri- ja spordiüritustel tekkinud, on nendel üritustel esinenud nakatumisjuhtumeid.

OTSUS

Pigem vale


PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.
Eesti Päevalehe, Delfi ja Eesti Väitlusseltsi 2017. aastal käivitatud projektis Faktikontroll jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi Arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.