Praegu veeteede ametis elektriku ametit pidava Jüri Süldre (55) sõnul on talle väga oluline, et nüüd kuritegeliku huligaani tiitlist vabaneda.

“Tegutsesime poliitilistel motiividel, mille eest oleks võinud saada 7-8 aastat pluss asumisele saatmine. Kuid poliitilist vastuhakku ei tahtnud ju võimud tunnistada,” rääkis Süldre üle 30 aasta tagasi toimunud sündmustest, mille tõttu istus sõbraga kolm aastat Venemaal vanglas.

Nüüd tahavad Süldre ja tema tollane kaaslane Rain-Mait Roomet (54) esitada riigikohtule karistuse tühistamise palve. “Peame selle asja ette võtma. Endal on halb tunne ja lastel ehk samuti,” sõnas Süldre.

KGB VARJAS PROTESTI POLIITILISUST. “Isetehtud plakatitega poisid võeti kinni ning juurdlus tegi kiiresti kindlaks, et nemad olid punalippude-loosungite peitjad,” rääkis riigikogu liige Enn Tarto. “Alguses tegeles nendega KGB, kuid siis leiti, et tegemist on Eestis ja eriti Tartus liiga suurt kõlapinda leidnud sündmusega, mis kanti ka Moskvasse ette. Siis muudeti poliitiline süüdistus huligaansuseks.”

“KGB on käinud sellest ajast saadik kuni vabariigini kogu aeg mu kannul: peale kolmeaastast vangisolekut uuesti kõrgkooli astumisel otsustas minu saatuse üle vastav nõukogu, Julius Kuperjanovi hauale 1975. aastal küünalt süütama minnes pandi taas käed raudu, poksitreeneriks mind ei lubatud tänu poksiföderatsiooni esimehele, kes oli enne sõjakomissariaadis ja KGB-lane.” Süldre sõnul kimbutas KGB pärast vanglat ka Roometit.

RASK VALMIS AITAMA. Tarto esitas rehabiliteerimisteemalise arupärimise justiitsminister Märt Raskile.

Rask nentis, et ta on valmis kaasa aitama karistuse tühistamise dokumentide vormistamisel ja asjaajamisel.

“On äärmiselt kahju tollastest tõsimeelsetest loosungitega lehvitajatest, kes on täna endiselt süüdi mõistetud kui huligaanid,” märkis Rask. “Kahtlemata tuleb sellele probleemile sisuliselt läheneda, mitte selliselt, et paragrahv 195 ei kuulu rehabiliteerimisele.”

1968. aasta üliõpilastrahutuste ajal T‰ehhoslovakkias toimus Tartus demonstratsioon, kus kaks tudengit marssisid rongkäigus loosungitega “Jänkid, kasige Peipsi taha!”, “Metsameeste veri ei värise!”, “Üks tont käib ringi?”, “Pidage kinni ÜRO põhikirjast”.

Meeleavaldajatele antud nõukogudemeelsed plakatid ja lipud peitsid poisid ära.