Tex Vertmann siseministeeriumi avalike suhete osakonnast selgitas pärast ajalehe korduvat päringut eile, et kuna ministeeriumil ei ole Kurmiga töövõtulepingut veel sõlmitud, ei saa olla ka viiteid dokumendiregistris ja just sel põhjusel kustutatigi sinna juba jõudnud viide päevapealt. „Seda klausliga „veel”, sest lepingu ettevalmistamine käib ja ministeeriumil on jätkuvalt huvi Margus Kurmi eksperdina kasutada. Kui leping on mõlemalt poolt allkirjastatud, siis kantakse see korrektselt registrisse,” selgitas Vertmann ja lisas, et varem oli dokumendiregistrisse kantud lepingu mustand vea tõttu.

Piirangust piisanuks

Eesti Päevaleht küsis dokumendi registrist kustutamise kohta kommentaari ka andmekaitse inspektsioonilt, mille nõunik Stiina Liivrand nentis, et olukord, kus dokument ühel hetkel on asutuse registris ja seejärel sealt jäljetult kaob, ei ole korrektne haldustava. „Olukorras, kus dokument juba registrisse kantud oli, oleks see tulnud ka sinna jätta, sest selline kustutamine tekitab eelkõige just segadust,” lausus Liivrand.

Samal ajal tõi ta esile, et tavapäraselt registreeritakse sellised lepingud alles pärast neile alla kirjutamist.

„Juhul kui tegemist oli lepingu mustandiga, mis edastati teisele poolele tutvumiseks ja seetõttu registreeriti dokumendiregistris, annab seadus võimaluse kehtestada dokumendi kavandile juurdepääsupiirang kuni selle allkirjastamiseni. Sellisel juhul ei kuulu dokumendi kavandid ka teabenõude korras väljastamisele,” märkis Liivrand. „Andmekaitse inspektsioonile ei ole teada, kas lepingu kavand edastati kellelegi või mitte, sestap ei saa öelda, kas dokument oleks pidanud olema registris või mitte.”