Eesti Maaviljeluse Instituudi taimekaitse vanemteadur Heino Lõiveke ütleb, et väga soe november teeb põllu- ja aiakultuuridele liiga, kirjutab SL Õhtuleht.

«Katastroofe ei ole veel õnneks näha,» pehmendab teadlane. Tema sõnul raiskavad aga taliviljad enda energia praegu liigkasvule. Päevad on sombused ja väga soojad ning oras areneb väga hästi. «Parim oleks see, kui valitseks mõni kraad külma ning paistaks päike,» ütleb Lõiveke. «Taoliste ilmadega kogub talivili suhkrut ja peab talvele hästi vastu.»

Paraku kestab soojus ning see ajab vilja liigselt vohama. Teadur seletab, et tihedas ja ülekasvanud orases tunnevad end hästi kõikvõimalikud haigused. Eriti kahjustavad orast hallitus, seened ning jahukaste. Pikkamööda võib hakata tegema tüli isegi valgemädanik. «Kui sellele vohavale ja põdevale orasele sajab lumi peale, siis kahjustab see taimi veelgi. Maa on soe ja oras läheb hauduma,» ütleb mees.

Väga ohtlik on ka paarikümnekraadine külm palja maaga. Pakane rebib puruks orase juured ning kevadel on probleemid, mida teha. Tõenäoliselt jääb põllumehel üle taliviljapõld üles künda või üle rullida, saaki ei tule.

Mis saab viljapuudest ja -põõsastest? «Ega nad väga hästi talveks ei valmistu,» teab teadur. Tema sõnul pole asi väga hull, kui pungad on veel väikesed. Kui need on aga kohe pakatamas, siis on asi halb. «Õiepungad saavad talvel kõvasti kahjustada. Kevadel on puud küll õites, aga saaki ei anna,» ennustab ta.

Soe mõjutab ka metsloomade elu. Nikolai Laanetu metsakatse- ja metsauuenduskeskusest on Eesti Päevalehele märkinud, et karud on magamiskoha välja vaadanud, kuid kondavad veel ringi.

Lähinädal külma ilma ega lund ei tule. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptiku Taimi Paljaku sõnul kestab novembri lõpus valitsenud normist ligi seitse kraadi soojem ilm vähemalt järgmise nädala lõpuni. Tavapäraselt on praegu ööpäeva keskmine temperatuur Tallinnas nulli ringis ja Tartus –1.

Sünoptiku prognoosi järgi püsib tavapärasest soojem ilm veel kuni kümmekond päeva. Järgmisest kesknädalast võib minna veidi jahedamaks, kuid normist kõrgemaks jääb õhutemperatuur igal juhul. Ilm on udune, vihma sajab enam esmaspäeval ja teisipäeval.