Eilsest mootorikütustele kehtima hakanud kõrgemate aktsiisimaksude mõju jõudis täna jaeturule – kütusemüüja Alexela tõstis bensiini hinda 1.30 krooni ning diislikütuse hinda 1.55 krooni võrra.

Bensiin 95 maksab Alexela automaatjaamades 15.70 krooni, bensiin 98 16.20 ning diislikütus 17.25 krooni liiter. Harilikes tanklates on kütused 20 sendi võrra kallimad. Alexela müügidirektor Aivar Räim ütles, et kütuste hinnad tõusid vastavalt aktsiisimaksude suurenemisele.

Aasta lõpus suurenenud tarbimise tõttu tühjenesid Alexela kütusemahutid ning täna müügile tulnud kütus on Räime sõnul maksustatud juba kehtima hakanud aktsiisiga. “Praeguseks peaks kõigis tanklates olema hind vahetunud,” ütles Räim.

Alkohol järgneb

Olerexi turundusjuhi Antti Moppeli kinnitusel pole tanklakett praeguse seisuga jaehindu tõstnud. Neste Eesti peadirektor Indrek Kaju kinnitas, et hinnatõus on vältimatu. “Välja arvatud juhul, kui maailmaturu hinnad ei tee järsku langust. Kahjuks tõusid maailmaturu hinnad detsembri viimastel päevadel märgatavalt,” ütles Kaju.

Maxima Eesti avalike suhete juht Erkki Erilaid ütles, et paari päeva pärast on kaubandusketis müüdava alkoholi hind kerkinud uuest aastast kehtima hakanud aktsiisitõusu võrra.

Erilaid ütles, et kuna jõulude ajal tühjenesid Maxima laod väga hoogsalt, siis on aktsiisimaksu suurenemine uutele partiidele juba oma pitseri jätnud. “Ega meil Eestis muidugi eriti palju ladusid ei ole,” ütles Erilaid. Millal Maximas uus tubakas vana välja vahetab, ei soovinud Erilaid ennustada.

Rimi Eesti tegevjuht Ruth Laatre sõnul pole veel hinnatõusu täpset aega otsustatud. “Juhtkond pole veel ostuosakonnaga seda küsimust arutanud, kuid kiiret pole meil sellega kuhugi,” rääkis Laatre.

ETK juhtkond koguneb täna koosolekule, kus arutluse all on ka alkoholi- ning tubakatoodete uutele hindadele üleminek.