Õiguskantsler on seisukohal, et kehtiv riigieelarve baasseadus seda ei võimalda. “Riigieelarve seadus sätestab üheselt rahandusministri kohustuse kanda käskkirja alusel nimetatud summa eelarveaasta alguse seisuga stabiliseerimisreservi,” märkis ta.

Jõks selgitas Paltsile

Jõks on rahandusminister Tõnis Paltsile selgitanud, et sellisel kujul lisaeelarve seaduse menetlemine seab lisa-eelarve vastuvõtmise ohtu. Samas on õiguskantsler pakkunud abi seadusega kooskõlas olevate rahastamisskeemide leidmiseks.

Rahandusministeerium saatis omakorda kooskõlastusringile riigieelarve baasseaduse muutmise ettepaneku, mis muuhulgas täpsustab vaidlusi võimaldanud sätteid.

Esmaspäeval tutvustas Palts peaministrile rahandusministeeriumi ettepanekut 2003. aasta lisaeelarve muutmiseks. Eile esitas rahandusminister valitsuskabinetile ettepaneku, mille kohaselt finantseeritakse Riigi Kinnisvara AS-i aktsiakapitali laiendamist 350 miljoni krooni võrra kassatagavara vähendamise arvelt.

Haigla ja vangla ehitus

“Ettepanek on tingitud vajadusest lahendada vaidlused ja leida riigi finantsvarade ja kohustuste seisukohalt optimaalne viis Pärnu haigla ja Viru vangla ehitamiseks. Tegemist on olnud pigem tehnilise vaidlusega, millel polnud riigi finantsjuhtimise seisukohalt põhimõttelist tähendust,” ütles Palts.

Rahanduskomisjon on esitanud ettepaneku Pärnu haigla ehitamise rahastamiseks, kuid see põhineb raha võtmisel riigi stabiliseerimisreservist, millega ei saa rahandusministeerium kindlasti nõus olla. Samuti ei ole rahandusministeeriumi hinnangul otstarbekas haigla ja vangla ehitamiseks laenu võtta.